Bolasepak Piala Dunia 2010

Posted: 11/06/2010 in Sukan

WORLD CUP KEMBALI LAGI. Setelah empat tahun menyepi kini kita akan disajikan dengan perlawanan bolasepak terulung dunia. Selama sebulan dijangka kaki bola akan bersengkang mata bagi menumpukan acara terhebat dalam kalender bolasepak dunia. Bagi saya, WC yang saya lalui bermula tahun 1994 (ketika itu saya baru darjah enam) sama sahaja seperti WC yang terdahulu. Bukan saya kurang teruja kepada hadirnya WC tapi bagi saya WC sesuatu yang terlalu lama dinanti dan ada kalanya terlalu kejam. Bayangkan kita terpaksa menanti empat tahun lagi untuk menyaksikan WC berbanding debaran yang memuncak ketika menyaksikan perlawanan Champions League yang boleh kita saksikan setiap tahun. Bak kata Jose Mourinho, UCL lebih hebat dari WC ada benarnya. Ini kerana himpunan pemain dalam sesuatu kelab tersebut telah menggambarkan betapa mereka di kelas dunia.

Walaubagaimanapun, ini tidak bermakna saya akan melupakan saingan WC kali ini. Bermula 1994 yang ketika itu hanya dapat menyaksikan perlawanan penting sahaja, kini kita boleh menikmati WC dalam siaran HD. Saya masih ingat ketika Roberto Baggio gagal menyempurnakan penalti pada perlawanan akhir 1994, insiden kad merah David Beckham pada 1998, tandukan maut Ahn Jung Hwan yang menyingkirkan Itali pada 2002, dan ‘tandukan’ Zinedine Zidane ke dada Marco Materrazzi pada edisi yang lalu antara insiden menarik yang dapat dirangkumkan dalam ingatan saya selama menyaksikan WC.

Tahun ini, WC kali pertama singgah di benua Afrika dan Afrika Selatan diharap dapat menutup kebimbangan mengenai keselamatan pemain, penyokong dan delegasi negara-negara yang hadir. Kebimbangan itu terjadi setelah beberapa pemain dan pegawai pasukan kebangsaan Togo yang diserang oleh pejuang pembangkang parti negara itu ketika pertandingan African Cup of Nation di Angola awal tahun ini. Beberapa hari sebelum sepak mula WC juga khabar buruk diterima apabila sekumpulan penyokong bolasepak Afrika Selatan cedera ketika merempuh masuk ke stadium dengan menggunakan tiket palsu. Diharap tahap keselamatan ini dapat dipertingkatkan bagi menjamin kelancaran WC di samping menjaga nama baik benua Afrika agar dipilih sekali lagi menjadi tuan rumah bagi pertandingan anjuran FIFA.

Sebelum sepak mula juga kita dikejutkan dengan kecederaan pemain-pemain berstatus bintang yang dianggap bakal menggegarkan WC. Namun begitu, kecederaan memang tak dapat dielakkan dalam permainan bolasepak ini. David Beckham awal-awal lagi telah diketepikan dan Michael Ballack pula tiga minggu sebelum ke Afrika Selatan. Lebih mengejutkan Rio Ferdinand, Didier Drogba, Arjen Robben, Micheal Essien dan Diego Milito antara nama-nama besar yang seakan 100% tidak dapat beraksi pada WC kali ini. Kini impak WC lebih tertumpu kepada Lionel Messi, Wayne Rooney, David Villa, Cristiano Ronaldo dan Kaka untuk memastikan pasukan masing-masing ke peringkat yang paling jauh pada kempen kali ini.

Ikuti ramalan saya mengikut kumpulan.

Kumpulan A

Afrika Selatan perlu membuktikan bahawa pemilihan mereka sebagai tuan rumah bukanlah sekadar mencukupkan kuota sebaliknya merupakan pengacau untuk kumpulan ini. Perancis dijangka mara mudah sebagai juara kumpulan namun saya memilih Uruguay untuk mara mengiringi Perancis.

Kumpulan B

Tiada apa yang mampun menghalang Argentina untuk muncul juara kumpulan. Prestasi menakjubkan Lionel Messi menjadi aset penting buat skuad Diego Maradona dan antara pilihan utama untuk memenangi WC ini. Prestasi Nigeria dalam African Cup of Nations yang agak goyah dan persembahan Greece yang sedikit menurun selepas menjuarai EURO 2004 sedikit menyukarkan mereka. Dijangka Korea Selatan mampu menjadi pengacau dan bakal mengulangi prestasi 2002. Saya memilih Argentina dan Korea Selatan untuk layak.

Kumpulan C

Kehilangan kapten Rio Ferdinand memberi tamparan hebat kepada Fabio Capello namun ketajaman Wayne Rooney akan menjadi sandaran England. USA menanti pertemuan pertama dengan England untuk dijadikan penanda aras, manakala Algeria dan Slovenia hanyalah sebagai pelengkap jadual kumpulan ini. England dan USA ke pusingan kedua.

Kumpulan D

Juara bertahan Itali menghadapai tugas mudah dalam kumpulan D. Tiga perlawanan awal ini boleh dianggap sebagai pemanas badan sebelum ke pusingan kedua yang lebih mencabar. Hanya Paraguay dijangka mampu mencabar ketika penampilan pertama New Zealand dan Slovakia dilihat tidak mampu menyekat kemaraan Itali dan Paraguay.

Kumpulan E

Kumpulan ini dianggap seimbang ketika skuad The Oranje dianggap pilihan, prestasi Denmark juga tidak harus diketepikan. Jepun pula dianggap duri dalam daging ketika prestasi dalam perlawanan persahabatan yang mana mereka tewas kesemuanya tidak boleh dianggap lemah. Manakala Cameroon masih berpeluang walaupun dicemari kontroversi sebelum berangkat ke Afrika Selatan. Saya memilih Netherlands dan Jepun untuk mara.

Kumpulan F

Juara bertahan, Itali berdepan pasukan kurang ternama seperti New Zealand dan Slovakia dan hanya Paraguay dianggap mampu mencabar. Paraguay pula harus berhati-hati menanti cabaran skuad Kiwi dan Slovaks jika mahu mara ke pusingan kedua. New Zealand dan Slovakia hanya mengharapkan keajaiban untuk melangkah ke pusing seterusnya.

Kumpulan G

‘Kilang’ pemain di planet bumi, Brazil seringkali dilabel sebagai pilihan dan tidak dapat tidak pada edisi kali ini. Sekalipun mengetepikan Ronaldinho dan Adriano, barisan impian Brazil sudah bersedia merangkul kejuaraan keenam mereka. Berdepan pendatang baru, Korea Utara, dianggap cabaran baru buat kedua-dua pasukan. Begitu juga dengan Portugal yang dianggap Brazil kedua boleh dilabel, perlawanan terbaik kumpulan. Jaguh Afrika, Ivory Coast juga boleh mencabar jika dibiar bermaharajalela. Bagi kumpulan maut ini, saya memilih Brazil dan Portugal ke pusingan kedua.

Kumpulan H

Juara Eropah, Sepanyol sekali lagi tampil untuk memburu Piala Dunia pertama mereka. Berhadapan dengan pasukan kerdil, Sepanyol mungkin tidak mempunyai masalah untuk mara. Satu lagi tempat direbut antara Switzerland dan Chile manakala Honduras dilihat tidak mampu mencabar. Sepanyol dan Switzerland mara ke pusingan seterusnya.

Selamat menyaksikan WC 2010!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s