Konsert Double Trouble

Posted: 11/06/2010 in Hiburan

 

 

HEBAT. Begitulah yang dapat diungkap kepada kumpulan Wings dan Search dalam persembahan Konsert Double Trouble (DT) kali kedua di Stadium Larkin, malam Sabtu, 5 Jun 2010. Setelah berjaya menghiburkan lebih 20,000 penonton setia rockers Malaya ini pada 1 Mei lalu di Bukit Kiara Equestrian Resort, peminat rock kapak tidak melepaskan peluang untuk bersama sekali lagi di Johor Bahru. Tidak hairanlah kenapa mereka sanggup datang dari Lembah Klang, seluruh negeri Johor dan Singapura untuk sama-sama menjadi sebahagian daripada 20,000 (malah rasanya lebih daripada itu kerana seluruh pelusuk padang Stadium Larkin padat dengan peminat), angka yang sekali lagi mengulangi rekod yang sama seperti di Kuala Lumpur.

Ditemani Isma Halil Hamzah dan dijanjikan 30 buah lagu, DT bermula tepat jam 9.30 malam dengan lagu berhantu DT, Gemuruh, penantian sejak jam 6.00 petang berakhir. Selepas itu lagu-lagu dari album DT dialunkan berselang seli oleh Awie dan Amy. Antaranya Gema Di Inderaloka, Mabuk Tujuh Lautan dan Cakap Memang Murah. Selepas itu Awie nampak sedikit ‘pancit’ selepas menyanyikan lagu Lipas Kudung dan Amy dan Search menguasai gelanggang sehingga lagu ke 15. Meniti Titian Usang, Mentari Merah Di Ufuk Timur, Isabella, Pawana, Pelesit Kota menjadi habuan penonton yang turut menyanyi bersama-sama. Kemudian Awie kembali dengan Sejati, Opera Hidup, Awang Trasher dan beberapa lagu lagi sebelum Yazid (Search) dan Kid (Wings) ‘berperang’ sesame sendiri dengan set dram masing-masing.

10 lagu yang terakhir menampilkan enam lagu yang dimedleykan iaitu Rozana, Semalam Yang Hangat, Gadisku, Taman Rashidah Utama, (lagu ni lupa) dan Misteri Mimpi Syakila. Selepas itu disambung dengan lagu tribute Holy Diver dan selepas itu DT digamatkan lagi dengan gorengan gitar Joe Wings dan Kid Search dengan begitu mengasyikkan sekali. Akhir sekali, DT ditutup dengan lagu RNR Lu Punya Suka yang dinyanyikan bersama Awie dan Amy tepat jam 12.30 malam.

Secara keseluruhan saya berpuas hati dengan DT selepas 17 tahun tidak mendengar Wings dan Search secara live. Saya juga amat kagum dengan tenaga luar biasa Amy dan tarikan vokal Awie (walaupun kadangkala tak sampai) yang mengubat rindu rockers semua. Bagi yang membesar dengan lagu-lagu Wings dan Search, DT memang mengasyikkan dan tidak rugi melabur RM70.00 kerana kita tidak tahu bila lagi dapat menyaksikan DT ketika Amy ketika ini sudah menginjak usia 50an dan vokal Awie tidak sehebat dulu. Namun DT tetap HEBAT!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s