Salam Lebaran 1431 Hijrah

Posted: 09/09/2010 in Bacaan Ringan

Syukur Alhamdulillah ketika entry ini ditulis Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja telah mengumumkan tarikh menyambut Hari Raya Aidilfitri jatuh pada hari Jumaat 10 September 2010. Ia merupakan hari kemenangan bagi kita yang telah bertakwa habis-habisan dan memfokuskan ibadah puasa dan terawih selama sebulan. Selepas ini, kita belum tentu lagi akan dipertemukan dengan Ramadan.

Bercakap mengenai raya, bagi saya ia satu kenikmatan setelah sebulan berpuasa. Ia juga unik kerana tanpa kita sedar lidah akan sentiasa mengucapkan ‘Selamat Hari Raya’ kepada semua umat Islam yang kita kenal mahupun tidak. Uniknya raya kerana ia disambut selama sebulan. Rumah terbuka, kunjung mengunjung, marhaban menghiasi Syawal tanda kemenangan. Raya juga unik kerana nikmat yang dirasai seolah-olah skrip yang sama dengan pelakon yang sama. Semua orang membeli baju raya, sibuk dengan persiapan anak dan pasangan, bersesak di lebuhraya untuk pulang ke kampung dan bersusah payah membuat persediaan yang maksimum walaupun penat dan letih. Skripnya sama ketika pulang ke kampung, adik beradik akan berganding bahu memasak juadah, menghambur permaidani, menyapu sawang bagi meringankan beban atuk dan nenek. Saban tahun perkara yang sama berulang tanpa perlu di ‘rehearsal’ kan. Akan tetapi skrip dan lakonan akan terhenti jika salah seorang pelakon utama pergi meninggalkan kita. Atuk, nenek, ibu atau bapa yang telah pergi akan merencatkan suasana drama tadi. Mungkin ada juga pelakon tambahan yang sudah tidak lagi berkunjung ke tapak shooting dek kerana tiada pelakon utama ataupun ke rumah mertua jika masih ada.

Begitulah roda kehidupan. Dulu kita terima duit raya, kini kita yang memberi. Dulu ada atuk dan nenek yang riuh rendah dengan persiapan raya tapi kini mereka telah tiada. Tinggallah kita meneruskan legasi dan satu hari nanti kita juga bakal menjadi atuk dan nenek kepada cucu kita. Teruskanlah berbakti kepada kedua ibubapa dan juga atuk dan nenek yang masih ada.

Selamat Hari Raya Aidilfitri dan Maaf Zahir Batin dari saya dan isteri. Semoga kehadiran Aidilfitri ini member seribu rahmat buat kita semua. Berhati-hati di jalanraya dan semoga selamat sampai ke destinasi masing-masing.

*Al-Fatihah buat Allahyarham Md Said, Rahmah, Othman dan Siti Aishah yang merupakan kedua-dua atuk dan nenek saya yang telah pulang ke Rahmahtullah. Semoga roh mereka ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman.Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s