Tiwol

Posted: 15/02/2011 in Jalan Jalan

Salam semua, ha entry aku kali ni nak cerita sikit pasal makanan-makanan. So aku pun tambahkan satu lagi kategori ‘jalan-jalan cari makan’. Posting aku lepas ni akan ada info pasal makanan-makanan serta lokasi menarik untuk disharekan bersama kawan-kawan.

Untuk kali ini aku nak share dengan kawan-kawan makanan yang dinamakan tiwol. Tiwol ni ialah makanan orang jawa. Kalau tengok sekali macam onde-onde atau buah melaka je. Tiwol dibuat dari ubi dan digaul bersama tepung ubi dan disalut dengan kelapa. First time aku makan tiwol ni masa berkunjung ke rumah atuk belah isteri aku di Kg Punggor, Rengit minggu lepas. Rasanya macam lemak-lemak dan sedikit kenyal. Amat sesuai untuk minum petang bersama kopi panas. Untuk mendapatkan tiwol ni, kawan-kawan boleh pergi ke pasar malam sekitar Parti Betak atau Parit Madirono dengan harga sekitar RM2.00 sebungkus.

p/s : Kena paksa makan beb…kalau tak makan tuan rumah kecik hati…:)

Comments
  1. fadilah says:

    en fuad pon tau..worait i’ll try..bulan pose nti kena la try carik kat bazar..

    Like

  2. mohd fuad says:

    makanan ni memang sedap.. try beb

    Like

  3. fadilah says:

    jap jap…saya jawa lom pnh jumpe lagi makanan ni..rugi2..

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s