WC 2014 Qualifying : Malaysia vs Singapore (Part 2)

Posted: 30/07/2011 in Sukan

So sorry, aku tak dapat join ke SBJ untuk menyaksikan game penting ni. Frust jugak tak dapat pergi tapi apa boleh buat, lepak depan tv jelah. And after 90 minutes play kita gagal menyaingi Singapura selepas hanya mampu seri 1-1. So Singapore get thru with 6-4  aggregate. Anyway I’m happy to see 90k of Malaysian supporters yang memenuhi setiap pelusuk SBJ. Macam final AFF pulak. Kudos to all of you. And as well Super Safee, Kuna and Apek yang menunjukkan permainan taraf dunia. Yang lain bukan tak bagus cuma below par dan sikit lagi nak capai piawaian world class.

Back to the game, aku fikir2 kenapa diorang asik salahkan coachla, pemilihan player tak betul la, player tak bagi hundred percent la, itulah inilah. Bila menang dialah juara, dialah yang hebat tapi bila kalah kenapa mereka dimaki hamun. Kalau aku kata korang ni up time Malaysia menang pun tak adil sebab kita semua rakyat Malaysia dan ada hak menyokong dan meminati pasukan negara. Lebih2 lagi yang beli tiket sebagai peminat, tentunya mahu RM30.00 yang dibayar dibalas dengan kejayaan. Namun sedarlah, pemain sudah mencuba sedaya upaya. Tiada siapa mahukan kekalahan dan tiada siapa yang main sambil lewa. Cuma mungkin pemain seperti Ismail Faruqi, Hadi Yahya, Muslim dan Fadhli adalah pemain muda yang masih mencari pengalaman. Semalam merupakan pengalaman berharga mereka. Tunggulah 5 tahun lagi pastinya mereka ini akan matang.

Aku berfikir lagi. Sebagai pemain bolasepak dan peminat, kita tak lari dari kemenangan dan kekalahan, kecundang dan berjaya, semua itu telah ditentukan. Apa yang mampu kita lakukan ialah usaha dan doa. Sebagai pemain, aku terlibat dengan banyak game, adakalanya menang dan ada juga kalah. Tapi nyata 10 kali menang pun tak sepahit sekali kekalahan dan jika kita tewas hari ini, pasti akan ada kejayaan esok hari tanpa kita sedari.

Aku flashback masa team Malaysia tengah jatuh dan tak dipedulikan. SEA games out, siap kena belasah 0-6 dengan Indonesia masa tahun 1996, dimalukan Laos 2002, kegagalan penalti Khyril Muhymeen di Singapura pada 2007 dan kesilapan bodoh Helmi Eliza pada AFF 2009 semua telah mengajar aku erti kekecewaan dengan team Malaysia ini. Tapi ada sinar pada hujung 2009, menang emas SEA games sebelum kejayaan terunggul menjuarai AFF 2010. Ingatkah kita masa di SBJ kita menang 3-0 dan kemudian Indonesia yakin dapat benam kita di GBK pada return leg, tapi kita bertahan dan walaupun kalah tetap menang menerusi aggregat. Begitulah hukum karma berbalik kepada kita. Tewas 3-5 di JBS, walaupun yakin untuk menang, Singapura menyerap asakan dan terus menang 6-4. Nasib baik aku dah biasa dengan kekalahan. Bukan tak rasa kecewa tapi aku imun kerana bukan menyokong bila pasukan menang sahaja. Begitulah hukum karma, kita tak tahu apa keputusan akan datang tapi kita perlu bersedia menerima kekalahan. Dan kekalahan hari ini adalah pengalaman untuk kejayaan hari esok. Ingat hukum karma, hari ini kita tewas esok pasti ada kejayaan lebih manis buat kita.

Apapun aku bangga dan gembira, ada rakan-rakan di pejabat mula meminati pasukan Malaysia. Dah boleh ingat nama, dah boleh komen permainan, ulas prestasi player. Dari pegawai atasan sampai kerani semuanya cerita pasal bola. Kalaulah Malaysia menang semalam entah sampai bila cerita tu nak abis. Syabas semua, saya dah ada geng untuk bual bicara pasal Malaysia. Teruskan menyokong dan jangan terhenti saat pasukan tewas.

Sebelum berpisah, layan lagu Negaraku yang bisa meremangkan bulu roma. Klip dipetik dari youtube salah seorang penyokong Malaysia. To all Harimau Malaya who turn out to SBJ and the rest who watch tv, you all rock guys.

Negaraku at SBJ

Kita jumpa lepas raya nanti untuk kelayakan olimpik pulak. Selamat menyambut bulan Ramadhan. Semoga Ramadhan tahun ini lebih bermakna dari tahun 2 sebelumnya. Peace🙂

Picture credit to : Support Malaysia League FB, Ahmad Hafiz Hod

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s