Road to London

Posted: 28/10/2011 in Bacaan Ringan

Salam semua,

Good day to all of you. Beginning from today until 8 days, I will try to share with you my trip to London. Thanks to UTM and PSZ for giving me the chance to fulfill my dream to be in London today. Not forgetting the group members, 12 of them (instead of 13 – sadly Kak Ina can’t join us because of her unhealthy condition).

Our GOP Group – Thanks to our Chief Librarian who ‘flag off’ us to London

To start of, the Global Outreach Program (GOP) was initiated by our Vice Chancellor, with objectives to bring UTM staff the global outlook of the world and to see how good universities operates their organisation. Beside that, we also can look at the culture of one country.

Ok, not in London yet but KLIA also has Harrods🙂

Ok, we actually depart from KLIA at 1005 hrs. A long journey about 12 hours flight, a boring and exhausted one. Tido, bangun, jalan, makan, makan game, tengok movie, berbual pun tak sampai-sampai lagi. Akhirnya kita sampai jam 1630 waktu London di Heathrow International Airport. Airportnya boleh tahan tapi rasa aku KLIA lagi impressed.

First meal on board, fish with potatoes

Second meal, beefstick also with potatoes

Thanks to Syukri, rakan kita dari Brunei yang jadi penunjuk jalan pada kita semua. Tepat di depan arrival hall Syuk da terpacak. Dan dalam sibuk-sibuk bergambar, Kak Siti boleh tertinggal beg pulak kat tempat mula-mula berkumpul. Merah padam muka! Moral of the story jangan asyik sangat ambik gambar sampai tertinggal beg.

Safely arrived with the cold outfit attire. Sejuk sey!

So after that me moved on to Colindale, tempat penginapan dengan menaiki Tube, sebuah tren pengangkutan awam yang terbesar di London. Sampaikan org London sendiri tak hafal laluan dia. Kena tgk map dan tahu mana nak tukar station. Tak percaya tengok map di bawah. Tren dia pun lebih kurang LRT kat Malaysia tapi lebih panjang. Dari segi keluasan, setakat ni MRT Singapore paling luas aku pernah naik. But tube punye banyak sampai setiap 2 minit datang. Dan diberitakan underground dia kira2 800-1000 meter di bawah tanah. Sampai ada 5 tingkat bawah tanah untuk tukar tren.

Tube Station : King’s Cross St Pancras

Nak dijadikan cerita, kita patut turun di Leicester Square untuk tukar tren ke Northern Line, tapi aku punyalah siap2 da turun, tiba2 diorng boleh tak turun. Last2 aku sorang yang tinggal. Mula2 tu panik kejap tapi memandangkan hospitaliti org London aku tak jadi panik. Aku tunggu Syuk dengan harapan dia akan patah balik untuk ambik aku tapi tak sampai2. Aku kena decide, nak gerak ke nak tunggu. Tgh tunggu2 ada sorg awek ni tgh layan hp, aku pun berbual dengan harapan nak pinjam telefon, nak telefon syuk. Dia pun bagi tapi line tak berapa nak ada dan aku pulak tak tau no tel Syuk ni berapa. Tapi nasib baik tgh aku nak gerak Syuk pun tiba2 muncul. So kitorng berarak ke King’s Cross St Pancreas untuk naik tren kat sana ke Colindale.

The man on the right is 76 years old, and still fit to work! And his travelling by tube as well

Dalam tren sempat berbual dengan satu org tua. Dah duduk London dekat 30 tahun lebih. Umur pun dah 76 tapi masih tegap dan masih bekerja. Naik tren lagi, bayangkan kita kat Malaysia? One more thing orang London sangat peramah dan hospitaliti mereka sgt baik. Mereka juga jalan laju, untuk kejar tren dan masa. Dan mereka sangat tinggi dan gemar pakai suit hitam. Blouse ke, kot ke, office attire semua hitam.

Tiba di Colindale masing-masing dah kepenatan so minum supper jap then tido. Jauh jugak berjalan dari tube station ke lokasi penginapan. Dalam 15 minit la meredah hujan gerimis dengan suhu dalam 9 darjah celcius. Waktu sekarang ni 2230hrs di London. Maknanya dah lebih 20 jam tak tido. So hopefully tak jetlag la dalam tido malam ni.

Ok that’s the end for day one. Keep in browsing as I will continue the second day tomorrow. Take care🙂

Comments
  1. wahhhh.. sangat menarik.. juga sangat jeless lor… update lg story dari sane ea.. huhu

    Like

  2. Yusrul Yusof says:

    jeles gue….

    Like

  3. mdrazib says:

    gua sentiasa doakan lu dpt haji mabrur bro..keep on writing…there’s somebody here miss u already bro….please fit in with the right shoe …boots on the field, sneakers for leisure…don’t put your feet on others shoe…

    Like

  4. Ok bro… kisah yang menarik… keep on…

    Like

  5. as says:

    wow…best giler..serios jeles.;)semoga selamat pergi dan pulang..

    Like

  6. Zuraidah Aman says:

    Picture at ‘Tube Station : King’s Cross St Pancras’……..MUKA BANGUN TIDO : )

    Like

  7. CikNa says:

    best nye dapat jalan jalan london. Seb baik tak kena tinggal sana. huhuu

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s