Konsert Search Fenomena 30 Tahun Memukau!

Posted: 06/12/2011 in Hiburan

Hujan lebat tidak menghalang para rockers untuk berhimpun di Stadium Larkin malam Sabtu, 3 Disember 2011 yang lalu. Aku pulak kebetulan balik dari tugas rasmi di Kota Tinggi, bergegas memecut dalam hujan, tiba tepat jam 8.00 malam. Masih ramai yang berpusu-pusu masuk. Dari luar kedengaran Jehan Miskin dengan Burn melalak melayan peminat. Bagi aku, takde orang lain ke nak letak. Mamat dua orang ni bukan rockers dan bebelan diorang buat aku sakit hati.

Sampai je aku terus lepak dengan Masyuk (memang kaki layan dgn aku untuk konsert2 nih) duduk bawah khemah. Malas nak ke depan memandangkan padang digenangi air. Lepak dulu belek goodies yang aku dapat tadi. Ada t-shirt sempena Fenomena 30 Tahun Search, kacang, air dan yang penting sekali poncho (baju hujan plastik), boleh la buat layan gerimis. Padang memang macam sawah bro tapi salute untuk peminat Search sebab dengar yang kat depan tu memang tak berganjak walaupun hujan lebat!

Jam pukul 8.45 malam, si mamat dua ekor tu tak abis membebel. Lepas selesai makan kacang, minum air, dan pastikan takde barang untuk dipegang, aku terus mara ke depan. Ngam-ngam aku mara, dua ekor tupun blah. Bagus…aman sikit telinga aku. Kamera pun aku tak bawak, malas nak pegang. Wallet pun tak bawak, cuma ic dengan lesen je, nak head banging punya pasal.

Tepat jam 9.15 Yazid start pukul dram walaupun nampak uzur, Kid, Nasir dengan skirt scottishnya dengan Din (ada org jerit Din Mayat) start menggoreng lepas tu Amy pun keluar dengan lagu pertama Panggung Khayalan. Memang aku jarang ‘training’ lagu ni so layan jelah. Jarang jugak tengok Search bawak lagu ni masa konsert. Lagu kedua, Gothik Malam Edan, ketiga, keempat dan seterusnya pun aku kurang hafal antaranya Metropolitan, Musnah, Serigalanya Segalanya dan Melayar Bahtera (terima kasih kawan-kawan yang membantu mengingatkan tajuk lagu nih). Sampai la lagu Balada Pemuzik Jalanan, Fenomena, Bisa, Cakap Memang Murah dan Negaraku Rock n Roll (ada ke lagu nih?) bila Amy announce JB is the city of rock n roll, peminat mula kena rasuk. Ada pulak ayat pujukan Amy bila gerimis mula turun dengan acapella Setelah Hujan. Tambah pulak Amy layan Isabella dengan montaj filem Isabella tertayang dekat skrin. Lebih kurang 10 ke 12 lagu, segmen pertama berakhir. Search berehat sebentar.

Masa rehat, skrin pancar interview dengan peminat. Tapi bukan peminat sejati, ntah mana dia jumpa depan Sogo punya pak guard pun dia sebat. Tapi Search bagaikan satu ikon. Siapa tak tau lagu Isabella memang bukan orang Malaysia. Melayu, Cina dan India yang ditemuduga semua tau lagu berhantu tu. Kelakar bila ada yang cerita ye ye kelapa tapi bila suruh nyanyi tunggang langgang lirik. Apapun Search memang dikenali dan berhantu. Aku pun sempat la teguk air sambil kunyah kacang. Brader sebelah dah tak sabar tapi paling tak tahan ada makcik layan SMS. Makcik oiii, ni konsert rock tau bukan konsert AF nak undi2. Agak2 bosan duk kat rumah jelah!

Segmen kedua makin teruja dan terus layan dengan lagu Balada Pemuzik Jalanan, Meniti Titian Usang, Kejora, Gadisku, Pelesit Kota, Mentari Merah di Ufuk Timur, Isi dan Kulit, Langit dan Bumi, Rozana, Melastik ke Bintang dan Pawana. Aku dengan brader sebelah terus layan satu demi satu tanpa menghiraukan gerimis yang dari tadi halus menjadi tebal. Engery Amy yang berusia 53 tahun tu memang terbaik. Suara memang tak lari dari dalam album. DAri album Cinta Buatan Malaysia sampai ke album ke 25 sama je, termasuk live performance. Tu tambah dengan menari, melompat sana sini pastu nak tarik dalam-dalam lagi, memang superb la lu bro! Aku memang menantikan rakaman DVD/CD untuk konsert ni. Amy melabuhkan tirai konsert dengan lagu Fantasia Bulan Madu yang dinyanyikan bersama-sama 10,000 peminat di dalam kesejukan. Sedikit kecewa lagu kegemaran aku seperti Seroja, Gadis Misteri, Hilang Dalam Terang dan Bersalah atau Tidak tidak dinyanyikan malam tu. Tapi aku tetap puas.

Momen menarik malam tadi ialah acara baling bola kepada peminat, kalau balik pick gitar dengan drum stick tu tahan lagi tapi kalau baling bola macam game kat stadium pulak. Pastu momen amoi kena dera bagi air free lepas abis perform. dah la cawan kecik bagi air cinonit je terus kena sorak dgn brader2 tu…ni konsert rock la amoi bukan u nak bagi sample air kat Jusco! Another great moment bila Amy kenang kembali jadi kutu kat KOMTAR (dia panggil Kompleks Tun Razak) yang sekarang dah roboh dan Sekolah Dato’ Jaafarnya serta momen orang panggil Din sebagai Din Mayat. Nyaris tak kena hentak dengan Yazid!

Apapun aku memang puas tengok Search perform malam tadi. Selepas Double Trouble 2010 dari segi performance kali ni lebih mantap tapi dari segi crowd DT lebih happening. Sampai rumah baru aku tengok kasut aku penuh lumpur dan kaki aku terus kecut kena rendam stokin basah.

Ok untuk ada sourvenir untuk korang, live dari depan pentas, enjoy!!!

 

SEARCH rock!

*Credit for Datuk Supandi (Media) for the pictures (sebab takleh bawak masuk kamera) dan juga bloggers di Page Fenomena Search 30 Tahun yang berkongsi info mengenai tajuk lagu yang dinyanyikan malam tu🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s