Kerja Senang Bikin Jadi Susah

Posted: 12/03/2012 in Sukan

Itulah yang dapat diungkapkan pada game kedua kalah mati Piala FA antara Johor FC dan Selangor. Selesa mendahului 2-0 pada minit ke 55 hasil jaringan Azidan dan Asrarudin dan bermain menentang 10 orang sepanjang 103 minit (termasuk masa tambahan), Selangor mensia-siakan peluang apabila tewas penalti 4-5.

Bermain dengan confident sekali dengan short passes dan build up dari bawah, Selangor mendahului menerusi Azidan hasil crossing dari Razman dan tapping dari Soley dengan ditolak mudah Azidan. Soley, Kecik dan Balaban bermain baik pada first half dan second half Selangor bertambah selesa apabila sidekick corner Amri terkena tiang dan melantun ke badan Asrar untuk gol kedua.

Segalanya bermula apabila benteng Selangor sambil lewa. Bola tinggi gagal dicabar Asrar, lay off baik Anthuro kepada Fauzi Shaari dan voli beliau membawa gol semangat buat JFC pada minit 58. Lapan minit selepas itu, Lan dengan aksi ‘main-main’ nya cuba menganjing Anthuro dengan melengah-lengahkan tangkapan. Akibatnya Anthuro berjaya mencuit bola dan round off Lan sebelum menolak ke mulut gol yang terbuka. Nampak seperti foul tapi pengadil tidak mengendahkannya. Nasib baik Selangor tidak pulang awal apabila tandukan Zamri Chin terkena palang.

Tiada aksi menarik sepanjang masa tambahan dan JFC memang mengharap sepakan penalti memandangkan terpaksa bermain 10 orang sepanjang permainan. Menjelang penalti Amri, Razman, Balaban, Guna menyumbat gol manakala Kancung menembak langit sementara sepakan Soley ditepis Anis.

Tamat sudah perjuangan Piala FA dengan penyingkiran yang mengjengkelkan. Inilah hadiah kepada kunjungan pertama aku untuk menonton aksi Selangor musim ini.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s