Bandung Trip : Flight and Hotel

Posted: 29/10/2012 in Jalan Jalan

Hai all,

Entry kali ni aku nak cerita sikit pasal trip aku tahun ni. Tahun lepas dalam bulan yang sama sudah ke London (banyak duit abis) so tahun ni insaf kejap pergi yang dekat2 sudahla. Kali ni pun first time buat office trip dengan teman2 office. Kami berlapan semuanya termasuk pasangan masing2. Opps lupa nak cerita trip kali ni ke mana ye, kali ni kita ke Bandung je, kota menghabiskan duit. Ini kali kedua aku pergi Bandung so aku boleh lead trip kali ni plus teruja nak abiskan duit ni.

First part of the story ni aku mulakan dengan penerbangan dan hotel dulu. Flight dari KL (KUL) ke Bandung (BDO) memang banyak sekali. Boleh kata lebih dari 3 kali sehari menggunakan AirAsia. Aku sendiri naik AirAsia (AK) je sebab nak jimatkan duit buat berbelanja di BDO nanti. So beberapa tips aku nak share kat sini tentang pembelian tiket:

1. Beli tiket ketika ‘free seats’ ataupun masa promosi. Aku beli tiket bulan Disember 2011 untuk penerbangan bulan Oktober 2012 and manage to get tiket pergi balik serendah RM228-00. Itu tak termasuk cukai lapangan terbang dan baggage. Kalau campur lebih kurang RM350-00 la. Biasa la AK nampak je tambang murah tapi kalau plus minus itu ini nampak banyak jugak. Tapi still worth it;

2. Kalau naik AK pastikan beli baggage yang paling minimal masa pergi tapi masa balik lanyak cukup2 sampai maksimum. Takut terbeli banyak sangat barang sampai terlebih baggage. Dari kena bayar lebih baik prepare siap2. Aku pergi beli 15kg balik aku pukul sampai 30kg. Memang cukup kalau beg korang ala2 akademi fantasi tu. Kalau penuh betul boleh cecah 30kg;

3. Tak erlu beli seat, makanan atau apa2 extra on board. Membazir je. Nak makan, makan sebelum boarding. Baik gunakan duit tu untuk shopping🙂 ;

4. Penerbangan dari KUL ke BDO ambik masa 2 jam sahaja, sempat la baca buku sikit ataupun khatamkan majalah AK dalam flight tu atau paling takpun bantai tido je;

5. Check in pakai web check in AK lebih mudah dan cepat. Tambahan pula lepas tu nak kena beratur lagi untuk check in bag. Tak nak kelam kabut? Check in la seawal sejam sebelum penerbangan. Nak review boleh klik sini : http://checkin.airasia.com/chkin/

Ok dipendekkan cerita flight aku berjadual 1825hrs telah terbang tepat pada waktunya dan tiba jam 1930hrs Waktu Indonesia Barat (WIB) lebih kurang 8.30 malam waktu Malaysia. Sampai je terus tukar jam tangan, lewatkan satu jam. Tiba saja di Lapangan terbang Hussein Sastranegara Bandung, jangan terkejut sebab airport diorang biasa2 aje. Airport kat Alor Star tu lagi gempak rasanya. Tapi kat imigresen siap ada kamera untuk mengesan ketulenan gambar. Troli bag pun takde yang berpusing2 macam kat LCCT. Kalau beg korang dah keluar, bapak2 petugas di situ akan tolong letakkan kat tepi, pandai2 la amik.

Beg bergelimpangan selepas keluar dari perut dok

Ok sambung cerita hotel pulak. Hotel kali ni aku pilih Hotel Aston Braga, atas persetujuan ramai. Itupun sebab murah. Hotel 4 bintang ini terletak dekat dengan Pasar Baru dan harga semalam pun lebih kurang RM160-00. Book dengan agoda di link ini lebih murah : http://www.agoda.com/

Pandangan dari bilik aku tingkat 17 Hotel Aston Braga

Memang puas hati dengan studio room hotel ni. Jom check review aku:

1. Location : Dekat dengan Pasar Baru dan airport;

2. Makanan : Superb dengan breakfast dia. Disebabkan nak jalan2 dan save duit, aku tak pernah miss breakfast dia. Makan sepuas-puasnya. Makanan pun tak jauh beza dengan masakan Malaysia;

3. Bilik : Tip top. Katil dengan 6 bijik bantal, dapur, mini bar, locker dengan safety box, room sandal, bilik mandi yang bersih, aircond yang sejuk tapi tv agak kecik (pakai tv besar tu). Tapi pada aku masih selesa;

4. Room service yang baik. Tolong angkat bag sampai atas. Kiriman barang pun dihantar sampai atas. Tak luak kalau bagi tips setakat IDR10,000 kat diorang ni (10 ribu baru RM3.00 beb);

5. Internet : Free wifi kat lobby siap ada dua PC untuk guna and free internet via fixed line kat dalam bilik. Boleh bawa laptop dan cucuk terus berinternetan kalau larat.


Pendek kata memang puas hati dengan hotel ni. Kalau nak review gambar hotel ni bolehla pergi ke website rasminya di sini : http://www.aston-international.com/

Ok till then, sorry tak banyak gambar tapi entry lepas ni lebih banyak gambar dan membuatkan korang teruja.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s