Langkah Sedih Bambang Pamungkas

Posted: 12/01/2014 in Sukan

Entry pertama tahun 2014 ini sedikit pilu apabila mengetahui pemain tersohor ASEAN, Bambang Pamungkas atau Bepe meninggalkan kelab asalnya yang sudah menjadi darah dagingnya iaitu Persija Jakarta. Itupun diketahui apabila pasukan JDT melayan kunjungan kelab baru Bepe, Pelita Bandung Raya (PBR) pada perlawanan persahabatan di Larkin, minggu lalu. Sangkaan Bepe merupakan pemain jemputan meleset sama sekali apabila melihat Bepe memakai lilitan tangan dan ditemubual pada sidang media untuk perlawanan tersebut. Lunsuran ke laman web rasmi beliau mengesahkan bahawa Bepe kini telah sah beralih angin.

featured-image-JDT-VD-PELITA-BANDUNG-RAYADua kapten, Aidil (JDT) dan Bepe (PBR) bersama jurulatih pasukan masing-masing setelah selesai sidang media – Kredit gambar Johor Southern Tigers

Bukan sekali tapi dua kali Bepe berpindah. Pertamanya ketika keluar menyarung jersi Selangor pada 2005 dan 2014sekali lagi Bepe mengangkat kaki meninggalkan kelab Persija Jakarta untuk menyertai Pelita Bandung Raya. Bepe telah menyarung jersi no 20 Persija lebih sedekad. Dalam bukunya bertajuk ‘Ketika Jemariku Menari’, Bepe pernah menegaskan bahawa tidak sanggup dia meninggalkan Persija utk menyertai kelab lain di ISL atau IPL kerana khuatir tidak mampu berhadapan kelab yg dicintai di Gelora Bung Karno ketika memakai jersi kelab lain. Sebab itulah Bbepe memilih mewakili selangor pada musim 2005-06 dan itulah detik pertama dia meninggalkan Persija. Kemudian 2006 dia kembali memperkuatkan Persija dan merangkul beberapa kejuaraan.

Apa yang membuatkan Bepe meninggalkan Persija? Mengikut tulisannya dlm blog, masalah kewangan dan gaji yg tidak berbayar selama 18 bln menjadi faktor. Malah Bepe lah yang menyuarakan perkara ini kepada pengurusan dan hasilnya gaji semua pemain dibayar kecuali Bepe. Bepe tetap beralah biarpun tunggakan gajinya tidak berbayar, puas menegakkan keadilan dan hal untuk teman seperjuangannya. Begitulah peribadi Bepe yg luhur. Dia meninggalkan Persija dengan alasan kelab tidak perlukan lagi khidmatnya.

indexBepe saat diperkenalkan kepada media setelah sah menandatangani kontrak setahun bersama PBR. Kredit gambar Tribun News.

Membela PBR, Bepe diberi jersi no 20 dan lilitan tangan selaku kapten. Terdorong dgn ambisi PBR yg melihat bolasepak dlm jangka masa panjang Bepe menolak beberapa tawaran kelab lain. Tambahan usia yg menginjak 34 thn membuatkan setiap gerakkannya pasti terbatas. Lantas PBR dilihat kelab yg cocok buat dirinya.  Ditanya apa perasaan beliau jika ditakdirkan bertemu Persija di GBK, Bepe mengulas, “Penyokong berhak berbuat demikian, mereka menyambut kehadiran saya di gbk dan saya mengerti betapa Persija tetap tersemat dalam hati saya. Saya tetap akan melambaikan tangan”.

Begitula dunia bolasepak yang semakin mengujakan. Dengan duit yang banyak, pemain boleh terliur dengan tawaran lumayan, dengan duit yang tertunggak juga pemain dianiaya sedemikian rupa dan jangan lupa dengan duit haram dari bookie juga pemain mudah alpa. Tiada lagi erti kesetiaan atau loyalti kepada pasukan tatkala bolasepak ketika ini dianggap satu perniagaan. Begitu juga Bepe dan dunia bolasepaknya. Peribadi yang sangat membuatkan saya sebagai pemain rasa kagum. Semoga Bepe terus sukses bersama PBR dan Timnas Indonesia jika masih diperlukan.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s