IKEA dan Kehidupan Kita

Posted: 29/01/2015 in Bacaan Ringan

IKEA gedung perhiasan dan peralatan rumah terbesar di dunia dan mempunyai cawangan hampir seluruh negara di atas bumi ini. IKEA berasal dari Almhult, Sweden diasaskan pada 1943 oleh Ivglar Kampard adalah peruncit perabot terbesar yang mengamalkan konsep ‘self assembled’ atau pasang sendiri. Gedung IKEA terbesar di dunia terletak di Gwanmyeong, Korea Selatan dengan keluasan 640,000 kaki persegi dan keuntungan kasar IKEA seluruh dunia pada 2013 dianggarkan lebih 28 juta Euro.

내년 말 개점하는 이케아 광명점 조감도IKEA Gwangmyeong, Korea Selatan

Saya juga penggemar IKEA. Bagi saya IKEA bukan hanya untuk golongan berada ataupun high class income earner tetapi harus dilawati bukan sahaja untuk shopping tetapi IKEA boleh membantu meningkat kualiti kehidupan kita melalui beberapa pendekatan. Tolak tepi kenikmatan lazatnya meatball dan halusnya ice cream vanilla, antara perkara yang boleh dipelajari hasil lawatan ke IKEA ialah :

  1. Sistematik

Pertama kali melangkah masuk ke mana sahaja stor IKEA di serata dunia, ia nampak teratur dan sistematik. Pembahagian kawasan dilakukan mengikut kesesuaian dan kehendak pelanggan. Dari perancangan membeli, susun atur, checklist dan pemasangan barang dibuat secara teratur dan sistematik. Penstrukturan ini jika diterjemahkan dalam bentuk kehidupan seharian kita akan jadi lebih mudah. Semua perkara yang ingin kita lakukan sangat teratur dan mengikut perancangan sama seperti kita melangkah masuk ke dalam gedung IKEA. Perjalanan hamper dua jam mengelilingi gedung IKEA seakan tidak dirasai. Ia seolah kita bangun seawal pagi dan menyusun pergerakan kita dari rumah ke pejabat. Setibanya di pejabat kita mula membuat to-do-list dan sasaran kita untuk hari tersebut dan akhirnya sebelum pulang kita melihat semula apa yang telah kita lakukan seharian di pejabat. Pulang ke rumah pula masa kita bersama keluarga dan tamatlah hari tersebut saat kita melelapkan mata. Ia sama seperti saat kita keluar dari gedung membawa pulang barangan dengan azam untuk pulang ke rumah dan berangan menikmatinya.

  1. Imaginasi

Kita melihat sesuatu barangan itu seakan mustahil untuk ditempatkan dalam ruang tamu atau bilik rumah kita tetapi apabila melangkah masuk ke gedung IKEA kita memperolehi cetusan idea dan otak mula berimaginasi tentang design atau susun atur mengikut kesesuaian rumah kita. Pelanggan mula mencongak susun atur dengan pelbagai ukuran agar sesuai dengan ruang mereka. Imaginasi ini boleh melangkaui pemikiran kita yang sebelum ini menidakkan perkara di luar jangkaan kita. Begitu juga dengan kehidupan dan beberapa keputusan penting yang perlu kita buat. Tanpa imaginasi tidak mungkin kita dapat menilai apakah kebarangkalian dan risiko keputusan yang dibuat. Dengan imaginasi juga kita dapat merealisasikan apa yang kita imipikan sebelum ini sama seperti mengimpikan sebuah sofa cantik di IKEA untuk diletakkan di ruang tamu kita.

  1. Kemahiran Hidup

Masih ingat aktiviti menggergaji dan memutar skru ketika mempelajari matapelajaran Kemahiran Hidup di zaman sekolah dulu? Jangan bazirkan kemahiran tersebut kerana IKEA mengajar kita untuk meneruskan kemahiran tersebut saat kita menjalani kehidupan. Tindakan IKEA utnuk tidak memasang siap semua perabot yang mereka jual bukan sahaja menjimatkan kos pengeluaran malah mengajar kita untuk melatih kemahiran hidup yang kita pelajari dulu. Ia semudah 1,2 dan 3 dengan syarat kita mengikut segala arahan yang dibekalkan dalam setiap barangan yang dibeli. Kadangkala setelah selesai memasang, kita tidak terfikir begitu mudah memasang barangan itu sehingga ia kukuh sebegitu. Teknik memutar skru, memasang kayu sandal, menggerudi adalah kemahiran asas bertukang dan ia mudah dan menjimatkan wang tanpa perlu memanggil tukang rumah. Ia juga turut menjadi asas kepada kita agar kerosakan kecil di rumah dapat diperbaiki serta merta. Bayangkan sebuah almari pasang siap yang dibeli kemudian mempunyai masalah pintu selepas dua tahun. Tanpa kemahiran ini, tentunya kita berpandangan membeli almari baru adalah jalan penyelesaian bukan?

  1. Sikap Manusia

Sikap manusia dibentuk dalam diri manusia itu sendiri dengan ilmu dan persekitaran yang positif. Ilmuwan berkata, jika kamu ingin menjadi pandai maka bergaullah dengan orang yang pandai nescaya kamu akan terkena tempiasnya. Bagi saya sikap yang positif adalah penentu kepada nilai diri seseorang. Di IKEA, pelanggan rata-rata mengamalkan konsep positif dari segi sikap. Perhatikan tatkala menikmati meatball di restorennya, semua cermat beratur tanpa sebarang rungutan. Ketika proses pembayaran juga tiada yang marah akibat beratur panjang kerana faham dengan situasi tersebut. Begitu juga sikap tolak ansur dan toleransi ketika mengambil barangan dari dek penyimpanan dan tiada yang mengambil kesempatan terhadap barangan yang dijual. Ini adalah sikap yang perlu disemai bukan sahaja di IKEA malah di mana-mana sahaja. Sikap toleransi, menghormati, sabar dan tolong menolong adalah sifat terpuji dan ia diamalkan di negara maju seperti Korea, Jepun dan sebahagian besar negara Eropah.

  1. Mengemas Meja Selepas Makan

Ini adalah sifat paling terpuji yang wajar dilakukan oleh semua rakyat Malaysia. IKEA menyarankan kita untuk mengemas meja selepas makan dengan meletakkan pinggan dan cawan di tempat yang disediakan dan membersihkan meja dan kawasan makan kita selepas makan. Dengan itu, IKEA dapat menjimatkan kos pekerja untuk pembersihan dan secara tidak langsung dapat mengurangkan juga harga kos barangan yang dijual. Itu mungkin nampak sebagai strategi perniagaan tetapi bagi saya IKEA sebenarnya telah mengajak kita sebagai umat Islam terutamanya mementingkan nilai murni dan kebersihan. Di rumah kita turut diajar perkara yang sama tetapi di kebanyakkan kedai makan, kita dipandang enteng jika berbuat demikian. Tidak salah mengemas semula tempat makan di restoren makanan segera atau RNR bagi memudahkan orang terkemudian untuk menikmati jamuan mereka. Perkara ini turut dilakukan secara meluas di Jepun dan Korea dan ironinya mereka yang bukan Islam pun telah menjadikan perkara itu sebagai budaya. Sehubungan itu, wajarlah kita sebagai seorang Muslim mementingkan kebersihan dan membudayakan sikap mengemas meja selepas makan.

Selamat membeli belah 🙂

Advertisements
Comments
  1. Me yang comel says:

    I suka IKEA.. nak2 kalau orang sebelah tu balik KL.. Boleh la I pesan kat dia beli barang kat IKEA… Thank you fren

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s