Final Exam Dah Dekat

Posted: 07/06/2016 in Bacaan Ringan

Haaaiaiiiiiihhhh…berabuk pulak blog ni lama benar tak menulis. Sampai skil menulis pun hilang. Oklah di bulan Ramadan yang mulia ni kita mengucapkan selamat berpuasa kepada semua semoga Ramadan kali ini lebih bermakna dari tahun yang sudah-sudah.

Takde topik spesifik nak tulis cuma terdetik nak share kenangan zaman belajar dulu sebab sekarang ni tengah musim final exam di semua Universiti Awam dan Universiti Swasta. So just a light reading on kerenah pelajar-pelajar dulu masa zaman UiTM Jengka tahun 2000-2003. Kalau ada sesiapa yang satu batch tapi lain kampus nak menambah silakan.

1. Geng Dekan

Geng ni adalah geng paling popular sekali waktu nak final exam. Manakan tidak, student dalam group ni biasanya akan jadi bahan rujukan, pertanyaan tak kira di mana hatta sedang gosok gigi pun akan ditanya jugak soalan. Tension gak beb kalau jadi geng ni sebab pergi mana-mana pun ko takkan rasa senang. Term untuk geng ni ialah : “ala korang takyah study pun takpe confirm DL punye sem ni”

2. Geng Kelawar

Geng ni paling heaven. Akan menggunakan sepertiga malam bukan untuk tahajud tapi untuk menelaah. Biasanya dua minggu menjelang final exam geng ni akan memulakan aktiviti mereka. Biasa masa kat UiTM dulu geng ni memang tak tido beb. Diorang akan start study pukul 12 malam sampai pukul 6 pagi tunggu dining bukak untuk sarapan pagi. Tapi masa study tu diselangi dengan main CM (Championship Manager dulu game paling legend zaman aku belajar) ataupun Counter Strike. Tu belum kira yang bergayut dengan awek jap carik semangat. Pulak tu lepas sarapan kat dining ada aktivit main bola tampar. Alasan bagi penat sebelum tido dari pagi sampai petang. Term untuk geng ni ialah : “study malam tenang beb, kalau siang sakit kepala…”

3. Geng Pyscho

Geng ni memang musibat. Time dok tengah minggu final exam la dia keluar pergi tengok wayang. Alasan filem tu baru keluar arini beb rugi kalau tak tengok. Apalah sangat spend masa dua jam bukan ko duduk study sepanjang masa pun. Ada yang buat2 tanya bila exam nak lagi haru ada yang bantai tido time roomate lain tengah pulun. Hari exam pulak dia duduk depan lepas tu angkat tangan lepas sejam konon tak cukup paper nak tulis jawapan. Padahal dia tulis selang sebaris jek. Paling psycho exam tiga jam tapi dua jam dia dah hantar beb, lepas tu lalu kat celah2 classmate lain sambil buat muka berlagak. Musibat!

4. Geng Tak Kisah

Geng ni paling cool. Diorang bukan tak fikir sangat pasal exam tapi diorang lebih fikir kat mane nak carik part time job time cuti semester lepas exam. Maka masa study week diorang akan balik bukan untuk mintak restu makbapak untuk mudahkan jawab exam tapi terus ke shopping mall atau restoren makanan segera yang boleh offer gaji sejam RM5.00 (time aku dulu kira besar beb). Dengan harapan kalau full swing time cuti semester nanti bolehlah rembat henpon baru atau baju baru atau upgrade speaker altec lansing. Nak beli buku? Jangan harap beb.

5. Geng Asabiah

Ok geng ni akan mula menganjurkan solat2 hajat dan aktiviti2 di surau agar keberkatan dalam menjawab exam dikurniakan. Tapi ada jugak yang malas study tapi acah2 ikut geng2 asabiah ni. Solat hajat tu kira ok jugak, di talanya kismis cerdik al-amin sampai tiga kotak konon dari Mekah lepas tu dibilas pulak dengan air yasin amik kat surau lepas solat hajat katanya. Tapi kalau kelas pun tuang, carry mark pun tak lepas mana datangnya berkat nok oiiii. Tapi apapun, geng ni menyedarkan beberapa group student yang perlunya kita berserah.

6. Geng Spot Question

Ok geng ni akan aktif sejak awal semester lagi. Diorang akan fotostat past year question dalam lima semester lepas dan kemudian buat analisis soalan yang bakal keluar. Biasanya diorang akan tengok mana soalan yang wajib keluar setiap tahun dan soalan yang jenis keluar dua semester atau tiga semester sekali. Bila dah dapat pedoman, diorang akan spot soalan yang bakal keluar dan study. Geng ni akan mula mendapat perhatian walaupun hanya satu dua soalan spot keluar. Kalau dari part one dah camni confirm sampai part six korang akan berdampingan dengan kaki spot ni.

7. Geng Part Timer

Geng ni paling steady. Sebab diorang ni part timer dan tak kisah sangat pasal pointer. Asal lepas sudah. Diorang ni walaupun tak study sangat tapi ada ilmu dan pengalaman di tempat kerja. Takpun jenis repeat paper dan dah tau camane perginya soalan tu. So dia acah2 pandai jelah tapi dalam exam dia akan turunkan semua yang dia ada sampai yang tak ditanya pun ditulisnya. Golongan ini biasanya jarang fail.

Maka dengan itu, jika kita merupakan salah seorang daripada golongan di atas maka bersyukurlah kerana kita masih menjadi centre of attraction dan berada di landasan yang tepat untuk mengelakkan diri dari dismiss. Ingat dismiss bakal membawa malapetaka dalam hidup anda namun kegagalan bukanlah jalan penyudah malah satu batu loncatan untuk terus berusaha pada masa akan datang.

Good luck dan selamat berpuasa🙂

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s