Tren Kehidupan

Posted: 26/09/2016 in Bacaan Ringan

Baru-baru ini abang berkesempatan menikmati keperitan warga kota. Kebetulan ada urusan rasmi di KL dan tiada transport nak kesana kemari. Abang lebih senang jalan kaki mencari stesen LRT terdekat. Setelah berjalan lebih 20 minit dan lebih kurang 1.5 km (kira makanan ni sebab abang lari pun minimum 5km haha) abang pun jumpa stesen LRT Damai. Bukannya abang tak tau stesen terdekat tapi abang saja nak jalan dan ternyata abang bukan orang KL macam dulu yang mahir jalan shortcut.

Kebetulan hari ini LRT bagi tambang free jadi abang pun cakap dengan kakak kaunter tiket nak pergi KLCC. Tapi abang tipu dia. Dah sampai LRT abang rasa abang nak pergi stesen paling hujung sekali iaitu stesen Putra Heights. Sebab apa? Pertama, sebab abang tak pernah sampai situ sebab last abang naik LRT ni sampai Kelana Jaya je so bagi mengikuti perkembangan ibu kota abang layan jela. Kedua, sebab abang rasa tiada hala tuju. Abang keluar pun sebab nak cari makan. Bayangkan abang tak bawa selipar. Takkan abang nak berseluar tidur lalu berkasut leather? Jadi abang sarung balik baju kerja tadi untuk abang keluar menyelami nasib warga kota. Ketiga, sebab abang nak tengok apa keperitan dan kepayahan wargakota sekarang dan attitude mereka di dalam tren. So kalau abang lepak lama sikit boleh la abang tinjau-tinjau.

Dalam tren waktu sekarang pukul 7.13 waktu peak warga kota pulang dari ofis. Abang salute mereka yang guna public transport ni. Kurangkan kesesakan dan boleh bantu negara jana pendapatan. Pandai lak abang cakap padahal abang pun naik free jek.

Majoriti penumpang tidak segan mempelawa tempat duduk kepada mereka yang memerlukan, satu tindakan yang sangat dipuji. Apa guna badan sado macho kalau tak boleh berdiri kan? Tapi abang terkecuali sebab abang nak tulis artikel ni.

Majoriti penumpang juga dah pandai membaca. Sambil tunggu sampai ada yang buka buku atau baca dari dalam phone. Kalau belek-belek phone sambil dengar lagu pun kira okla daripada buat bising kan. Kalau abang tengok depan abang sekarang ni lima orang tengah belek handphone sama ada baca komik, tengok video, main game atau balas Whats App. Abang seorang je yang menulis kat note ni.

Ok ini kelakar tapi sedih, kelihatan seorang makwe tak tua tak muda abang bajet area umur abang jek. Berdiri dan tak mau duduk dengan alasan kejap lagi sampai. Keluarkan IPhone, gajet acah canggih gen y sekarang dan keluarkan earpod. Tapi sayang earpod dah sampai terkeluar wayar. Abang bajet mesti lagu yang dia dengar tahap dewa sampai boleh tercabut atau memang ganas sangat. Bila tengok dia belek earpod tu kesian jugak. Berapa susah kita kerja membanting tulang untuk mengumpul duit membeli barangan yang kita kehendaki. Dan bila dapat dah tentu kita akan pakai sampai uzur macam earpod makwe tadi. Abang bajet mesti dia fikir dua tiga kali bila nak beli earpod baru sebab dia kena fikir duit sewa rumah dengan tambang LRT. Eh mane abang tau dia sewa rumah lagi???

Sekarang abang dah sampai Taman Paramount lagi dua stesen nak sampai Kelana Jaya yang dulunya merupakan stesen terakhir. Sekarang ada 10 lagi tambahan stesen sampai Putra Heights. Abang bayangkan bertuahnya warga kota dari Putra Heights sampai Gombak ada LRT. Abang bajet kalau dari Pulai Indah sampai City Square ada LRT takdelah abang susah payah bawak kete 45 minit nak berjoli hujung minggu. Nak pergi kerja pun abang naik LRT je hari2.

Amoi sebelah abang ni tidur. Mungkin jugak dia tengah skodeng apa abang tulis ni atau benar-benar penat. Tadi abang try skodeng tapi handphone dia tulis bahasa cina. Tak jadi la abang nak skodeng lebih. Teringat abang dulu penah tertidur dalam tren masa kerja kedai serbaneka kat area Masjid Jamek. Padahal LRT ke rumah makan 5 stesen je sekali bila abang tertidur abang kena turun kat stesen last sekali membuatkan abang kena menapak sampai ke rumah. Terus hilang ngantuk abang.

Tren berhenti di Kelana Jaya. Sedang abang melihat orang keluar masuk tren abang terbaca sepanduk ‘Perkhidmatan Percuma Hanya Untuk Laluan Kelana Jaya Sahaja’ ok abang terus melompat keluar tren persis orang baru sedar dah sampai ke stesen. Dalam hati abang memikir jawapan andai token free nanti sangkut abang acah-acah buat tak tau sambil get ready kad TNG buat coverline. Nasib token abang mengena dan abang keluar jap acah tunggu kawan. Lepas macam orang tak perasan abang terus slide kad TNG abang dan masuk balik naik nak tggu tren untuk ke Putra Heights. Apa abang nak buat kat Kelana Jaya ni? Dan yang paling kelakar dalam abang dok coverline abang masuk balik tren yang sama dan duduk sebelah amoi tidur tadi. Kali ni dia dah bangun dan buat muka pelik kenapa abang buat perangai keluar masuk tren. Ha tulah lain kali baca dulu sampai abis.

Ada satu perangai yang abang tak suke masa naik tren ni. Ada segelintir la tapi bukan semua yang acah-acah attention seeker. Bila berbual kalau boleh satu tren nak dengar lepas tu nak selfie bagai tunggula tak ramai orang atau sorok-sorok sikit. Perangai jakun bebawak simpan sikit. Jelek pulak abang dengan penumpang lain tengok. Cuba tengok kat Jepun tu dalam tren tiada bunyi bising pun senyap je. Abang teringin suasana macam dalam library tu kat dalam tren. Kita tak tau apa orang lain tengah buat so keep calm and stay silent jek dalam tren ok. Tadi abang ada dengar ada budak menangis. Taklah salahkan baby tu tapi mak budak tu takde rasa simpati dan inisiatif untuk diamkan baby tu.

Kawan abang call. Kebetulan dia ajak makan area shah alam. Abang pun cakap mana stesen terdekat untuk abang turun dia kata Glenmarie. So lagi dua stesen. So nampaknya tak dapatla abang completekan perjalanan abang sampai stesen terakhir hari ni maka lain hari abang cuba lagi. Masalahnya tren ni berhenti satu stesen pun makan lima minit abang pulak nak marah. Makcik depan abang ni da membebel hari-hari kena camni. Rabak gak emosi kalau da berkejar balik awal tapi tren buat hal. Kita boleh kata sabar tapi dalam hati siapa yang tahu.

Ok abang da sampai stesen Glenmarie so abang turun dulu. Taktau lagi bila abang boleh merasai kehidupan dalam tren ni lagi. Abang harap industri pengangkutan awam akan lebih maju supaya warga kota terus mempercayai dan menggunakannya sebaik mungkin. Abang kalau naik hari-hari mau penuh note abang tulis kan.

Abang gerak dulu…

“Kita hanya lihat dari jauh penderitaan orang lain. Sekali sekala cuba kita rasa apa deritanya sebelum pandai berkata-kata” – DMR

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s