Bangunan Gajah

Posted: 05/10/2016 in Bacaan Ringan

Satu hari abang ada meeting di Bangunan Ibu Pejabat JKR. Abang tengok alamat kat Jalan Sultan Salahuddin. Abang ni dah lama tinggal KL jadi bab jalan-jalan ni abang tak ingat sangat.

Abang pun roger la kat group Whats Apps geng-geng KL siapa tahu ibu pejabat JKR ni dan abang bagitahu jugak abang naik public transport. Lantas tiga jawapan abang dapat. Pertama, belakang BNM dengan menaiki KTM Komuter dan kemudian menapak sikit. Kedua, naik uber dan ketiga dekat belakang Padang Merbok. So abang dapat la bayangkan kat mana so abang decide nak jalan kaki je dari Stesen Masjid Jamek ke Stesen Komuter BNM. Alasan abang menapak sebab memang abang nak exercise sambal nak menikmati KL. Abang juga nak kembali ke zaman tiada waze dan tiada uber. Sampai je ke stesen BNM abang tak nampak kelibat Ibu Pejabat JKR lantas abang gunakan ayat manis bertanyakan seorang pengawal yg tak dapat dipastikan kewarganegaraannya.

Abang : Boss itu JKR mana?

Pengawal : U jalan sini nampak itu bangunan ‘Gajah’

Abang : Gajah?

Pengawal : Ya gajah…itu tinggi punya

Abang pun angguk ok dan putuskan perbualan. Dalam hati rasa pengawal tu betul sebab dia tahu JKR. Tapi abang teruja nak tengok bangunan gajah. Abang teruskan perjalanan sampai abang jumpa papan tanda Ibu Pejabat JKR yang tinggi.

Rupanya Bangunan KACA.

“Berusaha memudahkan tugas orang lain itu murni, kalau salah langkah kita belajar. Yang penting niat” – DMR

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s