Car Free Day

Posted: 17/01/2017 in Bacaan Ringan

Pernah dengar istilah Car Free Day atau CFD ni. Jangan memandai nak translate jadi Hari Kereta Percuma pulak? Mati kutu owner Honda camni kalau semua beratur nak claim HRV sorang sebijik. CFD ni hari tanpa kereta di mana sesuatu tempat digazetkan sebagai kawasan larangan memandu kenderaan bagi membantu memelihara alam dengan mengurangkan pelepasan asap kenderaan. Abang tak tahu la dari sudut sains, kimia mahupun kesetaraan biokimia yang diselangselikan dengan pengaliran udara yang akan menyebabkan pencemaran. Cuma yang abang tahu, kurang asap maka kurang pencemaran. Dan asap kalau nak kurang dua jek cara, satu kurangkan asap kenderaan dan kedua kurangkan isap rokok.

Ok abang sebenarnya da lalui CFD ni masa kat KL dulu. Kat JB ni pun setiap bulan ada CFD. Tak lama pun dalam dua tiga jam je dan sepanjang CFD tu kita boleh buat aktiviti macam jogging, cycling dekat area yang digazetkan CFD. Sebab takde kenderaan kan so bersuka rialah kita bergelimpangan di jalan-jalan besar tu. Bagi abang oklah walaupun usaha kecik at least ada effort untuk menyelamatkan bumi. Cuma abang risau sikit dengan aksi tipikal orang-orang kita bila CFD ni diimplementkan di tempat kerja. One whole day tak boleh drive ke tempat kerja yang telah digezetkan. Akibatnya kena parking jauh dan jalan kaki. Jauh nak jalan, susah nak makan, logistik susah, stamina takde bla bla bla…macam-macam alasan bila something new try to be implement.

Ingat lagi tak bila kempen tiada beg plastik setiap hari Sabtu? Bukan pasal hari Sabtu yang nak ditekankan, tapi penggunaan beg plastik tu sendiri. Kalau dah didik diri bawa beg kemana-mana tak jadi hal kalau setiap hari pun tanpa beg plastik. Sama juga macam kempen asingkan sampah. Kalau semuanya bermula dengan positif untuk bantu bumi, tak jadi alasan untuk kita tak buat kan?

Nasihat abang satu je, terima dengan hati terbuka dan lakukan untuk bumi. Tak jatuh standard kalau kita jalan kaki atau makan di cafe student.

“Orang Jepun jadi Jepun bukan lahir terus jadi Jepun – DMR”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s