Run Run Runaway

Posted: 05/03/2017 in Sukan

Semalam abang sempat join satu running event, satu event yang menjadikan kegilaan dan sangat bermanfaat. Kenapa abang kata event ni sangat bermanfaat sebab pertama ia membudayakan gaya hidup sihat di kalangan semua peringkat umur dan yang kedua ia mengajar kita tentang hidup. Ok ini merupakan event running yang kedua untuk abang bagi tahun 2017 ni. Abang target untuk hit enam running event sepanjang 2017 ni. Selain ia menyihatkan, ia juga menyeronokkan bila tengok semua lapisan umur turut sama berlari. Tidak kiralah laju ke perlahan ke jalan ke speed ke tapi abang rasa semua yang join event larian macam ni should received a big applause to yourself la kan.

Untuk abang malam tadi abang masuk kategori 8km je. Abang saja nak test sejauh mana abang punya ketahanan diri dan Alhamdulillah abang berjaya menamatkan larian dengan catatan masa 57 minit. Ntah abang pun tak tau timing tu ok ke tak? Tapi target abang hanyalah untuk hit bawah sejam so lepas ni boleh target lagi untuk jarak yang sama di bawah 55 minit. Apa saja kau buat kalau takde target hanyalah sia-sia, jadi abang letak target bukan untuk menang just untuk puaskan diri sendiri. Route malam tadi agak mencabar sebab baru lepas hujan jadi jalan licin dan kena ada extra grip untuk kasut so secara sains sukannya agak penat sikit berbanding surface yang kering. Plus laluan di sekitar UTM ni berbukit so ada la satu dua uphill yang abang kena daki.

Ok kenapa abang mula minat running ni? Abang kan pemain bola. Yelah umur-umur macam abang ni da takde training yang betul-betul focus. Nak training bola pun time game jek. So untuk memastikan keadaan fitness terjaga di samping nak maintain healthy lifestyle, abang join jela running ni. Memula tu abang try lari sorang-sorang petang-petang tapi bila join running event ni macam best pulak. Bayangkan kau berlari di tengah jalan tanpa perlu tengok kerete dan kalau bernasib baik kau akan dieskort oleh marsyal event. Lepas tu kereta semua berhenti bagi kau orang laluan walaupun kau jalan kaki je sebenarnya. Best sebab dapat lari ramai-ramai, bila lari ramai-ramai ni akan ada group yang akan buatkan korang rasa nak bersaing dgn mereka atau seiring seolah-olah ada magnet untuk menarik kau berlari dan melupakan kepenatan. Kan abang dah bermadah. Tapi serius, bila kau rekod timing kau lari bersendirian dengan masuk event running mesti timing kau orang akan sedikit cepat. Ok selain tu, abang suka kumpul baju dengan medal running ni. Semua cantik-cantik dan berbaloi dengan harga yuran yg kau orang bayar. Satu lagi kau akan merasa menikmati alam dan kawasan sekeliling yang selama ni kau tengok dari tingkap kereta jek. Take time la sikit untuk menghargai alam sekeliling kau yang dah kau sembur dengan asap kereta tu kan.

Ok kenapa abang kaitkan event running ni dengan life? Sebab dalam event ni kau akan jumpa semua peringkat umur. Budak sekolah, remaja, remaja purba (macam abang), orang tua, parents yg tolak stroller dan macam-macam lagi. Apa ke gila diorang ni pergi lari malam-malam atau pepagi buta? Dekat situ kau boleh tengok walau sekaya dan sebanyak mana harta, yang paling bernilai ialah kesihatan. Ada je yang tak berlari langsung just jalan kaki je tapi dia enjoy walaupun dapat habiskan event dalam masa berjam-jam. Masa lari kau akan terfikir macamana orang yang paling depan tu lari camtu punya laju sedangkan dia sama ada dua kaki dan satu jantung sama dengan kita. Dan yang paling abang respect sekali takde sorang pun yang main cheat atau lalu shortcut ke sebab dah tau yang awal ke yang lambat ke tetap dapat medal yang sama. Mereka ikut semua route dengan tenang sampai ke garisan penamat. Takde pulak abang tengok ada yang cheat naik motor ke atau beratur dua kali amik medal ke, semuanya tersusun dan berakhir gembira. Kalaulah hidup kita ini teratur sepertimana yang dipraktikkan dalam event running tu kan cantik ye tak?

Ok abang lupa nak bagitau running apa yang abang join ni. Namanya Chadrity Run 2017, satu event yang dibuat untuk mengumpul dana bagi tujuan kebajikan kepada negara Republik Chad. Korang tau Republik Chech je kan sebab dia masuk World Cup? Nah korang google sendiri Republik Chad tu kat mana. Tapi abang respect kat student-student Fakulti ni yang berjaya buat event ni. Bukan kecik-kecik event dik, sorang RM35.00 kalau kali 1,400 (ikut turnout malam tu yg diceritakan) nak dekat 50,000 dik oiiiii. Lepas tu dengan sponsor yang datang lagi. Camane agaknya dia bahagikan masa pergi kelas dengan handle event camni. Agak-agak staf mampu tak nak buat sebab staf punya link lagi baik kot. Apapun abang doakan korang organize lagi event camni dan abang akan support korang.

Ok badan pun dan memboyak kan perut pun makin ke depan. So apalagi, amik kasut jom ikut abang running. Nah bukti kot-kot korang tak percaya abang ni borak je kan.

img_6960

“Bila berlari jangan tengok orang di depan tapi tengok berapa ramai kau dah tinggalkan di belakang, baru kau tak menyesal kenapa kau bermula” – DMR

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s