Archive for 01/06/2017

Kias Ramadan : Part 1

Posted: 01/06/2017 in Bacaan Ringan

Ramadan Run 2017 / 1438H

Acara yang dinantikan setiap tahun. Lebih menarik daripada Iskandar Puteri Night Marathon ataupun Penang Bridge International Marathon dan mana-mana acara larian di serata Malaysia di mana Ramadan Run akan dilangsungkan selama 30 hari berturut-turut di sebelah malam. Cuma kita tak perlu lari. Fokus, bangun duduk, bangun duduk plus baca2 sikit. Yang penting fokus.

Objektif : Untuk menjadikan kita insan yang bertaqwa seperti yang disebut dalam Surah Al-Baqarah ayat 183 (sila carik sendiri)

Kumpulan Sasaran : Islam, Baligh, Berakal, Bersuci

Kategori : 8 sehingga 20 rakaat

Lokasi : Semua masjid-masjid dan surau-surau di Taman Perumahan hatta di Pusat Membeli Belah sekalipun. Kalau malas sangat flag off kat rumah je.

Flag Off : 8.45 malam setelah tamat solat Isyak

Pengambilan Race Kit : (Itu beli bukan bagi) Di semua kedai menjual baju melayu, jubah dan qurta. Dinasihatkan kalau run biasa pakai t-shirt, Ramadan ni try pakai baju melayu, jubah dan qurta pulak. Tshirt tu simpan buat lari.

Medal Penamat, Sijil dan Anugerah : Akan dikurniakan selepas kau meninggal nanti. Yang buat banyak diberi banyak pahala dan syafaat yang tak buat langsung taktau lah nak bagi apa. Itupun kalau habis dan istiqomah la. Macam fun run tak abis pun kau dapat medal jugak kan.

Pendaftaran : Early bird dia masa masuk Rejab bila imam mula baca doa “Berkatilah kami di bulan Rejab dan Syaaban dan sampaikanlah kami ke bulan Ramadan”.

Yuran Penyertaan : Percuma. Cuma kau kena prepare.

Tarikh tutup : 25/26 Jun 2017 (mengikut anak bulan Syawal)

Waterstation : Jam 7.30 serta 10.30 bertempat di ruang makan masjid. Sila target masjid-masjid besar yang offer iftar dan moreh. Nak lagi best kalau masjid atau surau tu terletak di sebelah Bazar Ramadan. Untung-untung kau dapat ayam percik yang kau tengok tak pejam mata pada petang sebelum kau masuk masjid tadi.

Jadi, apa tunggu lagi? Ada 24 malam lagi nak kejar ni. Kalau 10km boleh lari, half marathon yang 21km celah gigi, full marathon 42km dengan cut off time 5 jam selamba kau gagahi, Ramadan Run hanya 20+3 rakaat umpama lari setempat dengan cut off time selama sejam sahaja untuk dipenuhi.

Jom solat terawih 🙂

‘Barangsiapa berpuasa bersungguh-sungguh di bulan Ramadan, nescaya dia akan masuk ke syurga menggunakan pintu Ar-Rayyan yakni pintu yang dikhaskan untuk orang yang berpuasa’ HR Bukhari.

“Lari 10km mengejar medal, mari kita terawih 20 rakaat bagi mengejar pahala Allah. Ia percuma, tanpa bayaran” – DMR

 

 

Advertisements