Archive for June, 2016

EURO 2016 telah kick off pada dinihari pagi Sabtu yang lalu dengan perlawanan pembukaan antara tuan rumah France menentang Romania. Ramailah kaki2 bola akan berjaga malam selama sebulan bagi menonton perlawanan berklasifikasi tinggi peringat dunia yang membabitkan 24 pasukan dari benua Eropah. elok juga bangun di awal pagi boleh sekalikan dengan solat tahajjud dan Qiamulail sekali disamping sahur lepas game. Cuma, ada yang jadi zombie la kat office.

Pastinya ramai yang menanti kelibat Cristiano Ronaldo, Antoine Griezmann, Jamie Vardy, Thiago Alcantara, Thomas Muller, Zlatan Ibrahimovic dan ramai lagi. Mereka ini adalah tunggak pasukan kelab dalam liga utama eropah yang mendapat perhatian ramai peminat di seluruh dunia. Mereka sangat gemilang di peringkat kelab. Lihat saja Griezmann yang tajam di depan gol membantu Athletico Madrid hingga ke peringkat akhir Piala Liga Eropah sebelum tewas kepada Real Madrid, Zlatan pula walaupun usia mencecah 35 masih menjadi mesin gol kepada Paris St Germain dan Jamie Vardy seorang pemain semi-pro melonjak sebagai penjaring terbanyak Leicester City sekaligus menjuarai EPL musim ini.

Sukar menyaksikan mereka yang disebutkan di atas mempamerkan aksi seperti yang diharapkan pada pertandingan besar seperti ini. Penyerang Brazil, Ronaldo pernah diharap akan memberi tentangan sengit pada perlawanan akhir Piala Dunia 1998 menentang France tetapi seakan dihantui penyakit misteri dan tidak dapat beraksi seperti biasa menyaksikan Brazil tunduk mudah 0-3. Seorang lagi Ronaldo iaitu Cristiano telah beberapa kali memenangi Ballon D’Or dan anugerah pemain terbaik FIFA dan berjaya memenangi semua piala di peringkat kelab bersama Manchester United dan Real Madrid tetapi belum satupun pingat kejuaraan dari EURO atau Piala Dunia dikecapi beliau. Adakah beliau tidak bagus ketika bersama pasukan kebangsaan?

Cakap-cakap kedai kopi mula berkumandang apabila France memerlukan kemenangan lewat permainan manakala pagi tadi England sekadar seri dan juga melepaskan gol pada minit akhir. Adakah pemain itu hanya bermain di peringkat kelab ataupun sukar menyinar ketika menyarung jersi negara. Beberapa faktor dilihat sebagai ‘alasan’ pemain tersebut bagus di Kelab tapi tidak di pasukan kebangsaan.

  1. Mereka hanya berkumpul dua tiga minggu sebelum pertandingan

Mengharungi sebahagian besar tempoh masa bersama pasukan kelab yang menjadi majikan mereka membuatkan mereka hanya berkumpul untuk tugasan antarabangsa dua atau tiga minggu sebelum pertandingan bermula. Pemain dari Real Madrid dan Athletico Madrid pula terpaksa menunggu minggu terakhir Mei sebelum bersama pasukan negara akibat perlawanan akhir UCL. Jadi waktu yang singkat bersama rakan sepasukan tidak akan membuatkan persefahaman pasukan terjalin sekelip mata. Pemain datang dari pelbagai kelab. Hendak mengetahui corak hantaran yang digemari juga makan berminggu. Walaupun mereka pemain profesional, ini tetap menjadi faktor utama. Jadi, kembalikan fantasi ke pasukan kebangsaan Malaysia, adakah cukup latihan tiga hari sebelum diterbangkan ke luar negara?

2. Kondisi pasukan itu sendiri – pusat latihan, bilik persalinan

Kebanyakan pemain selesa dengan kondisi kelab dan pasukan itu sendiri kerana telah lama bersama. Dengan padang latihan yang sistematik dan selesa serta kondisi di bilik persalinan yang menghidupkan semangat untuk bermain. Tidak hairanlah apabila pasukan pelawat bertandang ke mana-mana stadium pun, mereka akan disajikan ketidakselesaan bagi mempengaruhi permainan mereka. Kondisi ini bukanlah bersifat kekal tetapi pemain yang bagus akan cepat menyahkan kondisi tidak selesa ini sebelum turun ke padang.

3. Gandingan rakan sepasukan

Paul Pogba telah melakukan lebih 20 assist kepada barisan serangan Juventus, Zlatan dan Vardy telah mencetak lebih 20 gol semusim manakala Manuel Neuer jarang dibolosi lebih dua gol dalam sesuatu permainan Bundesliga. Ini kerana mereka mempunyai kimia dengan pemain sekeliling. Mereka tahu hantaran bagaimana yang diperlukan, posisi ideal untuk menghidupkan peluang dan menyelamatkan gawang. Rakan sepasukan walaupun tidak sebagus bintang tapi ia cukup melengkapi, biarpun hanya ditugaskan untuk memenangi bola di udara dan memberikan bola tersebut kepada arkitek pasukan. Bayangkan jika bola tersebut tidak dimenangi, mampukah arkitek tadi merencana gerakan?

4. Taktikal pasukan dan kehendak jurulatih

Role atau task seseorang pemain itu tidak sama dalam satu-satu pasukan malah dalam satu-satu permainan juga role kerap diubah. Ronaldo umpamanya seringa bertukar role dari penyerang utama ke sayap kiri dan kanan dan kadangkala pemain tengah menyerang. Ini bergantung kepada pasukan lawan yang ingin ditemui dan kebarangkalian lawan juga telah membuat homework untuk mengekang serangan lawan. Jadi, pertukaran posisi akan menyulitkan pasukan lawan. Namun ia perlu masa untuk persefahaman serta gandingan seperti yang disebutkan di atas. Sebagai pemain profesional, mereka akan berusaha untuk berubah dan tidak memerlukan masa yang panjang memandangkan ada tiga perlawanan sahaja di peringkat kumpulan.

5. Ia baru perlawanan pertama

Perlu diingat Griezmann dan Pogba dari France dan Rooney serta Kane dari England baru mengharungi perlawanan pertama mereka yang penuh getir. Ya, setiap perlawanan pertama selalunya mendebarkan dan berintensiti tinggi. Perlawanan pertama akan menentukan hala tuju pasukan selepas itu. Ia juga akan medan membina motivasi pemain untuk terus berada lama dalam pertandingan. Justeru, beri mereka perlawanan kedua untuk terus menyinar dengan keadaan cuaca, penyokong dan stadium yang akan mematangkan mereka.

6. Sikap

Tidak dinafikan, segala kemewahan yang dinikmati di peringkat kelab yang tidak dapat dijelmakan di peringkat kebangsaan dan ada pemain yang berasa mereka tidak mahu bersungguh-sungguh dalam mengejar impian pasukan kebangsaan. Ada juga yang dingin dengan rakan sepasukan sehingga bertekak di padang latihan disebabkan dendam kesumat semasa di peringkat kelab. Karim Benzema digugurkan dari pasukan France atas tindakannya mengugut Blaise Matuidi dan tentunya tindakan tersebut merugikan pasukan dan peluang Benzema untuk menyinar di EURO 2016. Menyinar di EURO 2016 bererti harga pasaran pemain akan melonjak di perpindahan pemain untuk musim baharu liga yang bermula Ogos 2016.

7. Tekanan Media dan Penyokong

Penyokong seharusnya mengharapkan sesuatu yang positif dari pasukan yang terdiri dari pasukan bintang. Spain terutamanya sebagai juara bertahan menghadapi tekanan paling banyak untuk perlawanan pertama mereka. Mereka tewas 0-1 dalam perlawanan ujian terakhir dan tentunya tempoh untuk settle down dan bermain ikut rentak mereka menjadi priority apabila melangkah menentang Republik Chech. Penyokong England yang dikhabarkan berawaydays dengan kenderaan dari kota London ke Paris dan sekitarnya tentunya mengharapkan kemenangan setelah sekian lama pupus dari memenangi apa-apa kejuaran sejak 1966. Tekanan dari media sosial melalui Facebook, Twitter yang berperang di seluruh dunia dan turut dibaca oleh pemain akan menimbulkan sedikit tekanan dan mengganggu corak permainan.

2373969_S2 2373946_S2 2373967_S2

Tiga kombinasi gambar Griezmann yang mencuba sedaya upaya menjaringkan gol. Sebagai penyerang, tiada gol bermakna seperti mempunyai iPhone tetapi tiada data internet.

Selamat berjaga malam dan menyokong pasukan kegemaran anda. Jangan lupa solat terawih 🙂

Advertisements

Final Exam Dah Dekat

Posted: 07/06/2016 in Bacaan Ringan

Haaaiaiiiiiihhhh…berabuk pulak blog ni lama benar tak menulis. Sampai skil menulis pun hilang. Oklah di bulan Ramadan yang mulia ni kita mengucapkan selamat berpuasa kepada semua semoga Ramadan kali ini lebih bermakna dari tahun yang sudah-sudah.

Takde topik spesifik nak tulis cuma terdetik nak share kenangan zaman belajar dulu sebab sekarang ni tengah musim final exam di semua Universiti Awam dan Universiti Swasta. So just a light reading on kerenah pelajar-pelajar dulu masa zaman UiTM Jengka tahun 2000-2003. Kalau ada sesiapa yang satu batch tapi lain kampus nak menambah silakan.

1. Geng Dekan

Geng ni adalah geng paling popular sekali waktu nak final exam. Manakan tidak, student dalam group ni biasanya akan jadi bahan rujukan, pertanyaan tak kira di mana hatta sedang gosok gigi pun akan ditanya jugak soalan. Tension gak beb kalau jadi geng ni sebab pergi mana-mana pun ko takkan rasa senang. Term untuk geng ni ialah : “ala korang takyah study pun takpe confirm DL punye sem ni”

2. Geng Kelawar

Geng ni paling heaven. Akan menggunakan sepertiga malam bukan untuk tahajud tapi untuk menelaah. Biasanya dua minggu menjelang final exam geng ni akan memulakan aktiviti mereka. Biasa masa kat UiTM dulu geng ni memang tak tido beb. Diorang akan start study pukul 12 malam sampai pukul 6 pagi tunggu dining bukak untuk sarapan pagi. Tapi masa study tu diselangi dengan main CM (Championship Manager dulu game paling legend zaman aku belajar) ataupun Counter Strike. Tu belum kira yang bergayut dengan awek jap carik semangat. Pulak tu lepas sarapan kat dining ada aktivit main bola tampar. Alasan bagi penat sebelum tido dari pagi sampai petang. Term untuk geng ni ialah : “study malam tenang beb, kalau siang sakit kepala…”

3. Geng Pyscho

Geng ni memang musibat. Time dok tengah minggu final exam la dia keluar pergi tengok wayang. Alasan filem tu baru keluar arini beb rugi kalau tak tengok. Apalah sangat spend masa dua jam bukan ko duduk study sepanjang masa pun. Ada yang buat2 tanya bila exam nak lagi haru ada yang bantai tido time roomate lain tengah pulun. Hari exam pulak dia duduk depan lepas tu angkat tangan lepas sejam konon tak cukup paper nak tulis jawapan. Padahal dia tulis selang sebaris jek. Paling psycho exam tiga jam tapi dua jam dia dah hantar beb, lepas tu lalu kat celah2 classmate lain sambil buat muka berlagak. Musibat!

4. Geng Tak Kisah

Geng ni paling cool. Diorang bukan tak fikir sangat pasal exam tapi diorang lebih fikir kat mane nak carik part time job time cuti semester lepas exam. Maka masa study week diorang akan balik bukan untuk mintak restu makbapak untuk mudahkan jawab exam tapi terus ke shopping mall atau restoren makanan segera yang boleh offer gaji sejam RM5.00 (time aku dulu kira besar beb). Dengan harapan kalau full swing time cuti semester nanti bolehlah rembat henpon baru atau baju baru atau upgrade speaker altec lansing. Nak beli buku? Jangan harap beb.

5. Geng Asabiah

Ok geng ni akan mula menganjurkan solat2 hajat dan aktiviti2 di surau agar keberkatan dalam menjawab exam dikurniakan. Tapi ada jugak yang malas study tapi acah2 ikut geng2 asabiah ni. Solat hajat tu kira ok jugak, di talanya kismis cerdik al-amin sampai tiga kotak konon dari Mekah lepas tu dibilas pulak dengan air yasin amik kat surau lepas solat hajat katanya. Tapi kalau kelas pun tuang, carry mark pun tak lepas mana datangnya berkat nok oiiii. Tapi apapun, geng ni menyedarkan beberapa group student yang perlunya kita berserah.

6. Geng Spot Question

Ok geng ni akan aktif sejak awal semester lagi. Diorang akan fotostat past year question dalam lima semester lepas dan kemudian buat analisis soalan yang bakal keluar. Biasanya diorang akan tengok mana soalan yang wajib keluar setiap tahun dan soalan yang jenis keluar dua semester atau tiga semester sekali. Bila dah dapat pedoman, diorang akan spot soalan yang bakal keluar dan study. Geng ni akan mula mendapat perhatian walaupun hanya satu dua soalan spot keluar. Kalau dari part one dah camni confirm sampai part six korang akan berdampingan dengan kaki spot ni.

7. Geng Part Timer

Geng ni paling steady. Sebab diorang ni part timer dan tak kisah sangat pasal pointer. Asal lepas sudah. Diorang ni walaupun tak study sangat tapi ada ilmu dan pengalaman di tempat kerja. Takpun jenis repeat paper dan dah tau camane perginya soalan tu. So dia acah2 pandai jelah tapi dalam exam dia akan turunkan semua yang dia ada sampai yang tak ditanya pun ditulisnya. Golongan ini biasanya jarang fail.

Maka dengan itu, jika kita merupakan salah seorang daripada golongan di atas maka bersyukurlah kerana kita masih menjadi centre of attraction dan berada di landasan yang tepat untuk mengelakkan diri dari dismiss. Ingat dismiss bakal membawa malapetaka dalam hidup anda namun kegagalan bukanlah jalan penyudah malah satu batu loncatan untuk terus berusaha pada masa akan datang.

Good luck dan selamat berpuasa 🙂