Archive for September, 2011

Assalamualaikum semua,

Pagi ini saya sibuk dengan tugas pada Majlis Konvokesyen ke 47 UTM. Sedang sibuk bertugas, saya ambil sedikit masa untuk menelaah akhbar KOSMO hari ini. Artikel pada mukasurat 10 dalam ruangan ‘Sesama Kita’ nukilan Lokman Othman telah menarik minat saya untuk membaca dengan lebih dalam. Tajuknya adalah seperti yang tertera di atas iaitu “Raya Dulu, Kini dan 30 Tahun Lagi”. Sekali baca nampak macam kelakar tapi bila didalami ada banyak perkara yang perlu kita risaukan menjelang 30 tahun lagi. Saya ingin mengulas sesikit sebanyak point2 dari tulisan saudara Lokman. Penulis menyatakan bahawa nilai-nilai yang memeriahkan hari raya telah semakin lama semakin pupus dek arus teknologi. Berikut saya buat sedikit ulasan.

1. Golongan sekarang tidak mendalamai salasilah keluarga.

Ini terjadi akibat anak-anak tidak mahu mengikut ibu bapa ketika pergi beraya. Jika tidak disemai budaya ini dari kecil tidak mustahil sehingga dewasa, anak-anak tidak mengenali sepupu, bapa dan ibu saudara di sebelah ibu dan bapa. Kalau nak lagi bagus, cuba kenali saudara di belah datuk dan nenek juga. Bagi saya, Alhamdulillah dari kecil telah diajar untuk berkunjung ke rumah saudara, mengenali satu sama lain dan sehingga sekarang kami masih rapat dan saya mampu bergerak sendirian ke rumah mereka tanpa lagi ditemani ibu dan bapa.

2. Konsep ziarah raya dan rumah terbuka.

Terdengar satu bualan antara seorang teman.

A : Selamat Hari Raya, jemputlah datang rumah

B : Ok, nantoi kau SMS bila open house rumah kau.

Seringkali kita dengar perbualan ini, ataupun kita hanya datang bila dijemput ke rumah terbuka sahaja. Sebenarnya konsep ini telah lari dari konsep ziarah raya yang sebenar. Kalau dulu, sesiapa sahaja boleh datang beraya di rumah dan tak mengharapkan hidangan mewah, cukup dengan kuih raya dan air kopi. Tapi kini, tuan rumah bersikap ambil mudah, masak sekaligus dan kita jemput sekaligus. Penat sekali, belanja pun sekali. Bagi tetamu pula, menunggu dijemput baru lah datang. Alhamdulillah juga, saya dan keluarga cuba untuk mengekalkan konsep ziarah di samping memenuhi jemputan rumah terbuka (tidak boleh tolak sebenarnya). Minggu pertama telah ditetapkan untuk mengunjungi rumah saudara mara yang paling hampir, kemudian jiran terdekat, sahabat terdekat serta rakan sepejabat. Saya begitu gembira kerana selama 3 tahun di sini, program ziarah raya di kalangan staf pejabat berjalan dengan lancar. Hampir semua rumah dapat diziarah tanpa mengira pangkat. Itu sebenarnya konsep ziarah dan moga dapat diteruskan lagi pada masa akan datang.

Ada sesetengah orang pula malu untuk menjemput orang datang beraya dek kerana kekangan bajet dan tidak dapat menjamu tetamu yang hadir ke rumah. Sikap ini juga harus dikikis kerana jika dibiarkan, konsep rumah terbuka juga akan menjadi sasaran orang yang berkemampuan sahaja. Di rumah terbuka, adakah kita dapat melayan seorang demi seorang tetamu? Cukup hanya bersalaman ketika hadir dan pulang, hampir sama dengan majlis orang kahwin. Manakala konsep ziarah membuatkan tuan rumah dan tetamu berbual lebih lama dan mesra di samping lebih mengenali antara satu sama lain.

3. Utusan Kad Raya vs Teknologi IT

Sekali lagi arus permodenan menenggelamkan acara tradisi. Dahulu musim raya adalah paling meriah untuk mengutus kad kepada ibu bapa, kawan-kawan, cikgu malah untuk yang tersayang. Kad dibeli di shopping mall atau pasar juadah malah saya sendiri sempat menjual kad raya ketika mengaji dan sekolah rendah dulu. Rasa seronok mengirim kad dan jika nasib baik menerima balasan kad tersebut sama ada dengan tangan ataupun melalui pos. Tapi kini internet di hujung jari. Tiada internet SMS jadi pengganti. WAlaubagaimanapun, tiada human touch di situ. Kawan-Kawan saya masih mempertikaikan kenapa saya meminta alamat mereka dengan alasan untuk mengirim kad. Katanya, itu zaman lapuk. Tapi apabila menerima kad, langsung dia SMS dengena menyatakan “Kaulah orang pertama hantar kad kat aku. TQ friend :)”

4. Balik Kampung

Tradisi balik kampung telah ditukar kepada balik ke suatu tempat yang boleh menghimpunkan semua adik beradik dan ibu bapa. Tapi paling best jika di kampung. Tapi sekarang tak kisah. Di rumah flat boleh, rumah teres anak no 1 pun boleh janji semua berkumpul. Berkumpul itu sudah tepat tapi suasana kurang sesuai jika di bandar atau taman perumahan(melainkan memang dari dulu asal bandar). Ini kerana lama kelamaan anak-anak kita akan lupa malah tidak kenal langsung apa itu kampung, bagaimana nak rebus ketupat pakai kayu api ataupun menikmati indahnya pelita ketika malam tujuh likur. Sekarang pun api pelita dah boleh dibuat dari mentol. 30 tahun lagi?

Kesimpulannya, tidak dinafikan bahawa kita perlu perubahan dari segi pembangunan dan kemodenan. Akan tetapi budaya menyambut hari raya perlu diteliti agar 30 tahun lagi kita tidak ubah seperti beraya di London (sepertimana yang disambut oleh rakan-rakan kita yang belajar di sana).

Apapun, masih ada 2, 3 hari lagi untuk kita menziarah raya. Salam Aidilfiti Maaf Zahir Batin 🙂

Advertisements

Selamat Tinggal K. Devan

Posted: 22/09/2011 in Sukan

K.Devan (KD) bukan satu nama kecil dalam arena bolasepak Malaysia. Hampir membawa Negeri Sembilan menjuarai Piala Liga Perdana 2005 sebelum kebangkitan Selangor untuk menang 4-2 dan telah membawa KM Naza merasai nikmat kejayaan di Liga Perdana sekitar tahun 2006-08. Ironinya KD dipilih menjadi jurulatih Selangor pada musim 2009. Dan dua hari lalu (20/09/2011) KD secara rasmi meletak jawatan sebagai jurulatih Selangor.

KD mungkin rasa bertanggungjawab selepas persembahan buruk Selangor musim ini. Dimalukan Kelantan pada separuh akhir piala FA dengan kekalahan 1-5 di Shah Alam sambil gagal mempertahankan Piala Liga Super dan terbaru menduduki tangga ketiga dalam kumpulan D Piala Malaysia selepas tewas 1-2 kepada T-Team Sabtu lepas. Untuk rekod musim ini sahaja, Selangor tewas semua empat perlawanan dengan T-Team dalam Liga mahupun Piala Malaysia. Pada awal pertandingan Pialam Malaysia, KD menyatakan tidak akan meletak jawatan walaupun Selangor tidak mempamerkan persembahan cemerlang. KD ibaratkan beliau sebagai Arsen Wenger di Arsenal, biarpun diberi tekanan cuku hebat, KD tetap bertahan. Namun akhbar The Star, 21/09/2011 menulis, “I cannot do miracles. My decision to quit was based solely on the team’s poor performances but I was hurt with the banner demanding my resignation.” Memetik satu pepatah dalam Bahasa Inggeris : “There will be a special treatment for a special person”, itu adalah rangkap yang sesuai untuk seseorang yang bergelumang dalam bolasepak. Apabila kita mencipta kejayaan, peminat akan menjulang tinggi pencapaian tapi apabila kecundang, cai dan maki termasuk banner menyeru untuk letak jawatan akan digantung. Itulah bolasepak dan rasanya KD harus masak dengan situasi ini.

Sebenarnya kegagalan KD dan kehancuran Selangor bermula pada awal musim lagi apabila KD menetapkan sasaran untuk menjulang Piala Liga, FA dan Malaysia musim ini dan jika gagal, KD akan mempertaruhkan jawatannya. Setelah kehilangan Safee Sali, KD dilihat tidak mempunyai opsyen di bahagian serangan. Sudahlah polisi KD meminggirkan pemain muda, malah pemain yang dibawa masuk juga kurang bermutu. Lihat sahaja Fadzli Shaari yang sudah berat dan K.Depan yang diperam sekian lama. Benar KD mempercayai pemain berpengalaman akan tetapi ia tidak long lasting dan hasilnya, kejayaan KD hanya bersifat short term only. Antara kesilapan KD juga adalah dengan membiarkan Hamsani Ahmad berpindah dan tidak ditukar dengan penjaga gol yang lebih berpengalaman. Saiful Amar, Iqbal Suhaimi dilihat kurang competitive game dan kehadiran Jeevanathan juga sudah terlambat disamping long term injury yang dihadapai oleh Achong.

Menyingkap kejayaan KD bersama Selangor cukup banyak. Mulai 2009 menjuarai Liga Super kemudian Piala FA disusuli kejuaraan MSL pada 2010, sudah cukup membuktikan KD konsisten. Akan tetapi penyokong Selangor mahukan sesuatu yang mereka rindui, iaitu Piala Malaysia yang kali terakhir singgah di bumi Selangor pada 2005. 2009 KD dimalukan Terengganu sebelum tahun lepas ditunjukkan jalan keluar oleh Kelantan pada suku akhir. Tahun ini? Entah tinggal impian misi 33 yang dilancarkan.

Namun jauh di sudut hati tiada niat memperkecilkan KD serta usaha dan keringat yang dicurahkan kepada pasukan Selangor. Setiap jurulatih mempunyai acuan tersendiri. Dan setiap penyokong hanya mampu menilai di samping mengharapkan kejayaan. Pemain pula mempunyai 80% kuasa apabila beraksi dalam padang dan jurulatih hanya berkuasa semasa latihan. Jadi apakah yang mampu KD lakukan jika arahannya diingkari oleh pemain di atas padang. KD telah melakukan yang terbaik bahkan pernah satu ketika menjadi jurulatih dan pengurus Selangor ketika Zakaria Abd Rahim dipecat.

Ken Worden, Steve Wicks, Abdul Rahman Ibrahim, Bernard Schuum, Omar Ruben Larossa, Dollah Salleh dan kini KD telah merasai pahit manis bersama sang juara. Teruskanlah mencurah keringat kepada pemain-pemain dan majikan akan datang. Untukmu KD, kami ucapkan terima kasih dan selamat maju jaya 🙂