Archive for February, 2012

Selangor Sentap Ego Kelantan

Posted: 14/02/2012 in Sukan

Bukan susah menewaskan Kelantan jika bermain mudah dan berdisiplin!

Itu yang ditunjukkan Selangor malam tadi apabila rekod tanpa kalah Kelantan dileburkan di SNBJ. Rata-rata peminat bosan dengan prestasi hambar Selangor yang tewas 0-2 kepada PKNS Sabtu lalu dan tidak yakin mereka mampu menang bertemu Kelantan. Tapi sebaliknya, telahan itu silap.

Bukan Bosko Balaban tapi Azidan dan Ramez menjadi MOM pada malam ini. Manakan tidak, supply dari Piya berjaya disekat oleh Zidan sambil Shakir dan Indra seolah tidak berada di dalam padang. Zidan berjaya melakukan defensive role yang baik, menyekat segala hantaran bola kepada Matyo dan Ramez tenang di udara menyapu semua through ball dan bola tinggi dengan positioning yang betul.

Attacking play, tidak kurang cantik, walaupun nampak tidak begitu smooth tapi build itu ada. Short pass, wall pass memang sesuai dengan Balaban yang kurang speed. Balaban bukan complete striker tapi positioning tepat pada masa untuk melakukan attempt ke gol. Hasilnya, satu gol yang kalau tak masuk tak payah main pun takpe.

Fokus di saat akhir sedikit terganggu mungkin atas faktor fitness, atau lack of focus kerana nampak kurang marking pada 5 minit terakhir. Apapun two goal cushion pada awalnya telah memberikan keselesaan. Memang telah lama x menang dengan Kelantan and this is the beginning.

Line up : Lan, Ramez, Asra, Eric, Bun, Chopot, Zidan, Kecik, Kancung, Balaban, Amri

Goals : Chopot, Balaban

Advertisements

Hi guys,

Before you read further, please take a look at this videos taken on MU – Liverpool match (11/02/2012) which saw MU easily beat Liverpool 2-1. Thanks to Sky Sport.

Kenny Daglish said that Suarez will shakes Evra’s while Ferguson said it was disgraced for the players like Suarez for not taking Evra’s hand. Ferdinand and Welbeck also lost respect to the Liverpool striker due to his revenge to Evra.

For me, Suarez has killed the ‘beauty’ of the game. Abusing Evra is part of the game, being suspended and yet Evra is more proffesional and gentlemen when he ask for the handshake but Suarez refuse it as he was not guilty for the abused.

In every game, players do a handshake. That’s the beauty, except you’ve slept with your opponents girlfriend before the game. After all, Suarez made it that night, being a markman at the end of both halves. First half ended when he blast the ball into the bench and second half saw he was mobbed by Evra who celebrate it in front of home fans. U get it Suarez 🙂

Apart from Suarez and Evra, this is football…more than putting the ball into the net, friendship and revenge!

Tuah Safee Nampak di Kaki

Posted: 07/02/2012 in Sukan

Rasanya sudah lama aku tak tulis pasal Safee Sali. Bukan xde idea atau malas, tapi aku lebih suka teliti sebelum keluar kenyataan yang kadang-kadang memesongkan beberapa belah pihak walaupun x tahu hujung pangkal.

Sejak SS berpindah ke PJFC, isu berebut nombor 10 dan kesukaran menyesuaikan diri bukanlah penghalang malah SS telah berjaya mengangkat PJFC keluar dari zon penyingkiran. Tambah kritikal, isu PSSI dengan liga haramnya yang membuatkan SS tidak dibenarkan bermain untuk pasukan kebangsaan. Aku tak nak ulas panjang isu ni. Sebab ramai komentar yang belum selidik tapi dah keluar cerita macam-macam :)Cerita dia senang je, kalau SS digantung, turut digantung ialah Bambang Pamungkas, Firman Utina, Boaz Salossa dan lain-lain lagi kerana turut sama bermain dalam liga haram. Takkanlah Indonesia nak biarkan tiga suku pemain nadi mereka digantung? Dan tanpa menidakkan keperluan SS dalam pasukan negara, kalau dia digantung pun, FAM takkan bergantung harap kepada SS seorang? Tiada keinginan untuk mencungkil penyerang sehebat SS?

Menjelang musim baru 2012, SS dianugerahkan lilitan kapten. Lilitan kapten itu diberikan sebelum kontrak diperbaharui, menunjukkan kesungguhan pengurusan PJFC bagi mengekalkan SS. PJFC juga membawa Rahmad Darmawan, jurulatih pasukan kebangsaan Indonesia bawah 23 tahun yang muncul naib juara SEA Games melalui sepakan penalti kepada Malaysia. PJFC juga membawa pemain import berkualiti Alex Bajevski dan Greg Nwokolo bagi bergandingan dengan SS dan nampak tidak menghampakan.

At last SS pada 1 Februari 2012 yang lepas, sambung jugak kontrak 2 tahun dengan PJFC dengan nilai RM118,000-00 sebulan. Tuah ayam nampak di kaki, begitu juga SS…nampak di kaki.

Perlawanan terakhir sebelum menandatangani kontrak baru dan juga pada hari ulangtahun kelahiran SS, PJFC membenam PSPS Pekanbaru 4-1 hasil jaringan SS, Greg dan dua dari Alex. Namun, PJFC tumbang kepada Persib Bandung 1-3 semalam walaupun SS menjaringkan satu gol. Setakat ini SS telah menjaringkan tujuh gol dari 11 perlawanan dan SS adalah satu-satunya penyerang Asia Tenggara yang menghuni 5 tempat teratas dalam senarai penjaring ISL dan ketiga di belakang Keith Gumbs (10 gol) dan Hilton Moreira (8 gol)

 

Ikuti petikan berita yang aku baca dari salah sebuah laman web :

Safee commits to Pelita Jaya

On the anniversary of his arrival at Pelita Jaya FC, Malaysian ace Safee Sali has opted to commit to the Indonesian club, signing a two-year contract extension on Wednesday.

The deal which the 28-year-old Perak native signed, is reported to be worth more the RM2million, and includes an extensive bonus package, a house and a car with a personal driver. Safee’s taxes will also be paid by the club, as well as any travel expenses to Malaysia.

The Malaysia international will also receive an additional ‘image rights’ package managed by the club for all commercial endorsements.

The deal could also see Safee playing for any subsidiary club owned by Pelita Jaya Cronus, “depending on the various rules of the different leages”.

These other clubs include Australia’s Brisbane Roar, who will be playing in the 2012 AFC Champion’s League, CS Vise, who play in the Belgian second division, and SAD Uruguay.

Safee’s decision came after he turned down a chance to play for Harimau Muda in Singapore’s S.League, and follows his trials with European clubs Cardiff City, Galatasary and PSG.

One key reason behind Safee’s decision was his desire to expose himself to Asia’s tougher leagues for at least five years, something he wants to do for “the sake of Malaysian football”, as he attempts to pave the way for more Malaysian players to ply their trade overseas.

Another factor in Safee’s decision appears to be the arrival at Pelita Jaya of the Indonesian national team coach Rachmad Darmawan, who led two different clubs to four Indonesian League titles.

Rachmad will head a stellar team including Nigerian striker Greg Nwokolo, Alex Bajevski from Montenegro, who has previously played in the UEFA Champions League, and Indonesia Under-23 captain Egi Mergiansyah.

“Safee wishes to give his utmost thanks to the Malaysian media and the FAM who have been invested in the developments between PSSI and the Indonesian Super League and continued to aide us through that tumultuous period.” said Safee’s manager, Zakaria Rahim.

“He also hopes that everybody will pray for the best in his endeavours with Pelita Jaya FC and will return to Harimau Malaysia when needed.”

Buat jutawan bolasepak Malaysia, teruskan kerjaya anda di sana. Satu hari nanti aku nak tengok live di depan mata macam dalam video ni, antara gol tercantik SS sepanjang berada di PJFC. Good luck Safee Sali 🙂

 

Selangor Hapus Badi T-Team

Posted: 07/02/2012 in Sukan

Alhamdulillah badi tewas empat kali di tangan T-Team tahun lalu berjaya ditamatkan di Stadium Sultan Ismail Nasirdussin Shah, Kuala Terengganu Sabtu lepas. Tambahan pulan SSINS merupakan gelanggang yang sukar bagi Selangor, baik bertemu T-Team mahupun Terengganu sendiri. Entah apa resipi yang digunakan IB untuk menjinakkan T-Team aku pun tak tahu. Tapi khabarnya IB telah merehatkan pemain bintang yang menyarung jersi negara iaitu Safiq Rahim dan Razman Roslan.

Perlawanan dicontrol sepenuhnya Selangor dalam separuh masa pertama menjadikan T-Team seakan hilang punca di laman sendiri. Selangor memperolehi gol pertama hasil penalti yang disempurnakan oleh Ramez selepas Amri dijatuhkan Rosdi Talib dalam kotak penalti. Ini merupakan gol pertama Ramez buat Selangor.

Usai babak pertama, T-Team melancarkan serangan menjelang separuh masa kedua dan hasilnya Ramez mengasari lawan untuk dihukum penalti. Zairo Anuar tenang menyempurnakannya. Tiba perlawanan ke hujung waktu, Azidan tampil wira apabila menanduk masuk gol kemenangan minit ke 78. Ia juga gol pertama Azidan musim ini.

Kemenangan ini nyata mengembalikan moral pemain dan semangat peminat yang rata-rata bimbang dengan ketiadaan pure striker. Tambahan pula aksi below par dari pemain bintang amat diragui. Mujur Copot yang dimasukkan pada babak kedua telah berubah dan beraksi baik. Harap coach IB hanya memilih pemain yang benar-benar perform dan bukan atas latar belakang pemain itu sendiri.

Ikuti rangkuman di bawah: