Archive for November, 2017

Yeah ketemu lagi kita dong. Yelah masa tengah hangat-hangat ni kan baik abang curahkan semua apa yang ada kan? Ok tentatif dah view? Kalau belum meh view kat sini Ada Apa Dengan Jogja? -Tentatif Program-

Ok seringkali kalau kita berliburan, tempat penginapan mesti menjadi topik utama. Ada yang kata dapat buat lelap mata, tempat salin baju sudah lah. Ada pula yang sedang2 sahaja dan ada yang mementingkan kebersihan dan kelengkapan yang tiptop serba serbi. Ada juga yang mementingkan lokasi dan majoriti mementingkan harga yang akan menentukan arah tuju mereka sepanjang berada di luar Malaysia. Bagi abang dan group underground abang ni semua benda diambilkira. Sebagai muslim, kebersihan itu penting. Sebagai manusia yang hidup dalam arus kemodenan, kelengkapan serba serbi juga penting dan sebagai traveller yang ingin memaksimumkan keberadaan di Jogja dengan kos yang minimum, lokasi juga penting.

Ye, ramai yang memberi option untuk mencari penginapan ala hostel melalui AirBNB atau tergoda dengan lentikan rayuan Dahlia Shazwan dalam iklan trivago mahupun tetap setia dengan booking.com atau agoda. Bagi abang semuanya boleh cuma kau perlukan masa untuk google semuanya dan buat banyak research (bukan sedikit) mengenai penginapan. Simpan juga 10% rasa curiga agar kau tak tertipu dgn helah gambar yang terpapar di layar laptop atau ponsel sewaktu kau membuat tempahan hotel.

Ok nak share pengalaman abang sikit. Tempahan hotel ini dibuat melalui trivago so trivago suggest satu hotel bernama Red Doorz melalui booking.com. Harga dua bilik standard untuk tiga malam berjumlah IDR2,024,000 lebih kurang RM620.00. So bila dibahagi satu bilik untuk tiga malam jadi RM103.00 la semalam so bahagi lagi dua sebab satu bilik duduk dua orang jadilah RM52.00 semalam. So sorang akan bayar untuk penginapan hanya RM154.00  atau sekitar IDR500,000 untuk tiga malam. Mahal ke murah kau nilai sendiri sebab abang pun tak tau gaji kau sebulan berapa kan. Kemudahan dalam bilik setanding di JB atau KL. Air cond, tv dengan 20 channel termasuk Astro (kat sini bukanlah panggil Astro), katil yang gede (besar), air panas, complementary air mineral as usual. Tapi yang paling penting, hotel ni terletak di Jalan Malioboro, salah satu places of interest di Jogja. Dekat Malioboro ni memang banyak hotel, hostel dan rumah tumpangan. Ada yang mewah, sederhana dan horror tahap belakang mati pun ada. Jadi buatlah research untuk pilih hotel yang mana. But make sure kat Malioboro supaya senang kau berjalan kaki ke Jalan Malioboro, Mal Malioboro dan Pasar Beringharjo.

Nak dijadikan cerita hotel yang abang duduk ni rupanya JV dengan hotel sedia ada kat sini. Supir punyalah dua tiga kali berpusing cari hotel sampai dia yang legend kat Jogja pun tak percaya tak jumpa hotel tu. Bila tanya2 rupanya hotel tu buat partnership  dengan salah sebuah hotel kat Jogja ni dengan nama Grand Pasundan. Memanglah tak jumpa nokkkkkk. Tapi memang salute la supir abang ni sebab dia meredah hujan carik hotel tu. Oh ye, kalau book under booking bila check in baru bayar. So jangan lupa asingkan siap2 duit IDR untuk bayar hotel ok. Bukan dalam RM tau.

Di sekitar hotel juga terdapat sewaan motorsikal, kalau rasa2 nak berjalan sendiri naik moto. Beca atau dieja becak pun ada kalau sekadar nak kasi derma pada warga tempatan yang mencari rezeki. Tapi the most experienced thing is jalan kaki dan boleh enjoy sekitar Malioboro especially at night. Sepanjang abang tido di Red Doorz tu memang selesa la kan. Tapi sebab tiap2 pagi nak kena bangun awal seawal 4.00 pagi, jadi cukup sekadar tidur yang selesa selepas penant berjalan. Ingat kau perlu recharge untuk tenaga baru buat esok. Jadi, buatlah pilihan yang tepat untuk penginapan korang.

Dalam banyak2 gambar, gambar hotel yang abang tak amik sebab masa tu hujan.

 

 

Advertisements

Ok seperti yang dijanjikan dalam entry yang sebelumnya Ada Apa Dengan Jogja? abang akan sharekan tentatif program untuk panduan semua yang berminat. Tentatif ini tak 100% perlu diikui diulangi tak 100% diikuti ok. Jadikanlah panduan untuk berjalan di Jogja. Kalau ada tempat yang rasa abang pergi tapi kau tak nak pergi itu terpulang dan boleh gantikan dengan tempat yang lebih kau prefer. Tapi kalau suit dengan citarasa dan nak juga follow tentatif ni silakan abang tak paksa.

Ok nak ingatkan juga semasa planning untuk tentatif ni, silalah berkawan rapat dengan google maps (GM). GM ini akan membantu korang dari segi jarak perjalanan dari satu point ke satu point. Ia juga akan meningkatkan ilmu Geografi korang yang acah2 pandai masa zaman sekolah dulu. Tapi harus diingat dalam GM tu nampak je jalan macam lurus je tapi realitinya tidak. Plan setiap tempat wisata yang ingin dilawati satu jalan dengan yang lain. Sebagai contoh, hari pertama nak pergi arah barat, so plan semua tempat wisata yang arah barat sahaja. Jangan satu ke timur satu ke utara alamatnya kau tidur jela dalam kereta. Tips selanjutnya, pergi ke tempat paling jauh terlebih dahulu kemudian balik baru singgah di tempat selanjutnya semasa perjalanan pulang.

Tentatif program untuk tiga hari berserta sedikit info bayaran masuk dan pengangkutan khas wisata

So, gambar di atas ialah tentatif program abang. Disebabkan abang dari Johor Bahru so kenalah gerak malam untuk kejar flight pagi. Jadi sesuaikanlah dengan dari mana korang nak bertolak ye.

Satu lagi tips yang abang nak share ialah, make sure korang discuss tentatif ni dengan supir. Sebaik sahaja landed di Jogja dan dapatkan transport, masa first time makan tu borak2 lah dengan supir dan share tentatif ni dengan dia. Minta pandangan dia juga mengenai program ini supaya dia ada second thought dan boleh advice jika berlaku sebarang ketidakinginan contohnya cuaca buruk atau tempat yang ingin dilawati sedang dalam renovasi dan sebagainya. Ingat, supir tahu semua benda dan tentunya latest info jadi jangan memperlekehkan supir. Oh ya sebelum terlupa, selalunya kita akan tanya supir dari sini ke sana berapa lama kan? Supir pun akan steady menjawab, “…dalam 30 menit pak…kurang lebih lagi 15km”. Jangan terkejut sangat. Memang kalau style kita 15km tu dalam 15-20 minit boleh sampai tapi di Jogja jalannya kecil dan sempit dan tiada highway. Purata kelajuan pun sekitar 60-70km sahaja.

Seterusnya, belajarnya mematuhi masa dan stick to the early plan. Sebab itu abang sarankan trip tak melebihi enam orang. Empat tu sedang elok. Bukan apa, lagi ramai nanti lagi banyak kepala nak handle at last kita yang rugi sendiri nanti. Patuhi masa dan patuhi tentatif agar semua yang kita rancang dapat kita lewati dengan hati yang gembira. Semasa trip nanti belajarlah lihat sekeliling. Masa ni lah nak tengok budaya, suasana dan persekitaran yang lain dari tempat kita.

Ok, itu sahaja yang abang nak sharekan mengenai tentatif program. Sebagai penutup abang nak buat pengakuan bahawa ada tiga tempat yang abang dengan geng2 underground abang ni tak sempat pergi. So, itulah adat bertentatif ni. Kalau dapat fulfill 100% memang superb buat at least targetlah 80% untuk dipenuhi. Jangan tanya yang mana abang tak pergi ok. Yang abang takcerita tu maka understood lah tak pergi ok. Kalau ada apa2 nak tanya atau kurang jelas boleh terus direct message atau emel terus.

See u in the next entry 🙂

 

 

Ada Apa Dengan Jogja?

Posted: 26/11/2017 in Jalan Jalan

 

Jogja atau nama rasminya Yogyakarta ialah sebuah bandar di kawasan tengah Pulau Jawa. Dulu abang selalu kalau Pulau Jawa ni ada Jakarta, Bandung dengan Surabaya je tapi tak pernah pun tau pasal Jogja ni. Bila terbaca entry blog seorang teman rupanya Jogja ni merupakan tumpuan tourist untuk yang cintakan keindahan ciptaan Allah swt. Ok dipendekkan cerita abang dengan wife serta dua orang teman kantor plan untuk trip underground ke Jogja ni selepas event besar di kantor. Konsep trip adalah untuk release stress selepas penat bekerja dan taknak habis duit banyak dengan shopping. So Jogja pilihan kami yang menawarkan beberapa tempat wisata yang menarik.

Sunrise…salah satu momen paling pas di Jogja – Punthuk Setumbu

Tak susah sebenarnya nak tahu pasal Jogja ni. Boleh search sahaja entry2 di dalam blog ni mana tempat-tempat menarik dengan harga yang berpatutan. So abang akan cuba share trip abang dengan group underground ni untuk panduan pembaca blog abang semua. Untuk lebih memudahkan semua pembaca abang bahagikan penulisan artikel mengenai Jogja ini kepada beberapa skop seperti berikut :

  1. Tentatif Program
  2. Penginapan
  3. Makanan @ Kuliner
  4. Tempat Menarik @ Wisata
  5. Pengangkutan
  6. 10 Perkara Menarik Tentang Jogja

Ok seharusnya abang tak mampu nak tulis semuanya dalam satu artikel so abang mulakan dengan topik pertama dulu mengenai tentatif program. Tentatif ini sangat2 penting untuk menentukan hala tuju trip sebelum, semasa dan selepas trip. Ia penting untuk bantu kita dalam pengurusan masa supaya kita dapat menjimatkan masa dan yang memaksimumkan keberadaan kita di Jogja. Tentatif juga perlu disediakan lebih awal berdasarkan research di blog2 dan juga google map bagi menentukan jarak dari satu tempat ke satu tempat yang lain mengikut satu aliran yang sama. Kalau berlainan aliran nanti kita akan habis masa banyak kat atas jalan. So do some research ikut keinginan tempat mana yang kita nak pergi.

Pergi berkumpulan lebih hemat – Underground Trip

Dinasihatkan juga trip Jogja ni pergi secara berkumpulan. Minimum 4 orang dan maksimum 6 orang. Sebabnya ialah banyak tempat2 yang memerlukan kita berjalan dengan kenderaan yang disewa bersama pemandu. Jalan2 di sekitar kota Jogja juga perlukan kereta sewa jadi kalau empat hingga enam orang share duit kereta sewa tu memang berbaloi. Kereta yang disediakan kebanyakkannya jenis Toyota Avanva so kalau enam orang memang seorang depan tiga di tengah dan dua di belakang memang memadai. Kalau pergi ke Pantai Timang dan Gunung Merapi juga perlu sewa jeep dan memang memadai kalau empat hingga enam orang untuk naik jeep tersebut. Nak honeymoon? Bukan tempatnya bang kecuali kalau kau sanggup keluar duit banyak untuk bayar kos pengangkutan atau panjat terus bukit tu.

Pemandu2 di Jogja ini selalunya ramah. Bukan setakat Pak Heriyanto (sebab nama dia ni famous di kalangan blogger yang menulis pasal Jogja) bahkan semua pemandu atau supir yang membawa pelancong Malaysia mereka akan layan dengan ramah. Baik kau pria mahupun cewek, bujangan atau janda, cantik atau jelek, miskin mahupun kaya, layanannya sama aja. Tapi untuk bab supir ni abang bagi tips sikit buat yang nak pre booking. Pertamanya, tanya betul2 kos pengangkutan itu seharian 24 jam (sampai kau capek) ataupun sekitar 12 jam sahaja. Keduanya, tanya betul2 kos pengangkutan tu meliputi semua kawasan Jogja termasuk Pantai Timang dan Pantai Parangritis (ni je paling jauh abg rasa). Ketiganya, tanya betul2 kos pengangkutan termasuk kos parkir dan lain2 atau tidak. Ini semua penting agar perjalanan liburan kalian tidak terganggu. Nanti abang akan ceritakan bab pengangkutan ni dalam topik berikutnya.

Ok cukup dulu setakat ini buat pendahuluan. Abang belanja dulu gambar2 menarik di Jogja untuk tatapan semua pembaca. Semoga bermanfaat untuk terus setia menunggu entry2 yang berikutnya mengenai Jogja ini.

Jeep yang digunakan untuk ke Gunung Merapi