Archive for October, 2011

Hi guys,

Hari ni masuk ketiga aku berada di London. So cepat sama-sama baca apa yang aku lalui semalam. Semalam merupakan hari free and easy, sebab weekend so takde office yang buka. Maka dengan rasminya kita diberi peluang untuk melawat bandar London dan tempat2 menarik di sekitarnya. Lesson learn today, Englishman work hard and play hard. Time kerja diorng kerja betul2 but time rehat pulun habis. Sebab tu tube clear time weekend kecuali time match day EPL. Itupun stesen yang berdekatan dengan stadium, yg lain tenang je.

Di depan St Pancras International Train Station

Ok lepas sarapan kitorng terus gegas keluar. Plan hari ni nak go seperately dgn diorng. Impian aku nak tengok match Chelsea vs Arsenal walaupun aku bukan penyokong kedua2 team tersebut, aku nak feel the atmosphere kat stadium. So aku, Bai, Iki, bos dengan Nasa berlima gamble pergi Stamford Bridge SD-home ground Chelsea) walaupun takde tiket. Sebelum tu kitorang kumpul dulu kat International Station St Pancras yang sebesar KL Sentral.

Ticket Machine Kiosk

Sebelum tu nak story sikit kat korang kalau kat London ni tube tu ala2 LRT @ MRT (tren bawah tanah/atas tanah) dan kalau train tu ialah keretapi macam KTM tu dan kalau tram tu tren yang jalan atas jalan raya. Dekat sini everything mudah sampaikan beli tiket keretapi pun pakai machine. Tengok gambar kat atas. Yang penting ada credit card atau cash untuk payment. Tak payah beratur dan cepat.

Bergambar dulu…

Untuk sampai ke SD ini, kita perlu naik tube line Picadilly dari stesen Kings Cross kemudian turun di Earl’s Court. Tukar tube naik line district pulak kemudian berhenti di Fulham Broadway. Stesen tube special akan dibuka time game. Untuk reference map tube boleh refer dalam entry aku sebelum ni.

Penyokong mula masuk stadium

Setibanya di SD, berpusu2 org menuju ke stadium berpakaian biru. Dan macam kat Malaysia jugak tiket pun ada ulat yang jual. Aku bajet paling mahal pun aku sanggup keluar area 50 pound tapi diorang jual paling murah pun 100 pound, x sanggup aku. Kalau MU yang main lainlah 🙂

Di depan Megastore

So disebabkan tak sanggup beli dengan harga mahal kitorang pun pusing sayu stadium, amik gambar, shopping kat megastore dengan harapan ada lagi tiket2 untuk dijual. Tapi sayangnya semua da abis sebab nipun big match lawan Arsenal pulak tu London rival memang tipislah harapan. Tapi bagi aku dapat tengok stadium, pastu padang dengan tiang gol yang selama ni tgk dalam tv je da menjadi satu kebanggaan dan priceless memory. Dan penyokong sgt happening, sama macam kat Malaysia chanting sane sini dan pastinya away fans kena tahan caci maki.

John Terry huge poster berdekatan megastore

So lepas tak dpt tiket tu kitorang plan nak gerak pegi Emirates Stadium pulak. Bos dgn Nasa nak pergi regroup dengan Syuk and the first group for sightseeing tapi aku malas. Better fulfill my dream to see EPL clubs stadium 🙂 So redah jelah pergi Emirates.

Di depan statue salah seorang pemain Chelsea

Tibanya di Emirate keadaan sunyi, tapi staff di megastore macam berhenti keje sebab nak tgk game (masa aku sampai tu game di SD da masuk minit ke 60). Emirate Stadium (ES) ni betul2 plan punya stadium, bukan di tgh dan celah bandar macam di SD. Besarnya ES macam Stadium Bukit Jalil. Capacity are 60,000 penonton. Mural player kat stadium pun memang gempak dengan gambar legend di sekeliling stadium. Try nak masuk tour tapi tiket habis, so aku plan nak repeat balik hari ni. (Sila refer entry seterusnya untuk Emirates Stadium Tour).

Di depan main entrance SD. Yang takde tiket sibuk negotiate tiket dengan ulat.

Lepas abis tour stadium aku gerak ke Queensway jumpa kawan Iki. Kita lepak kat area2 Queensway/Bayswater. Makan di sana kemudian jalan ke Malaysian Student Department (MSD) untuk solat kat situ. Selesai makan dan solat kita gerak pergi beli sourvenir di area situ. Memang murah dan sangat berbaloi. Untuk dapatkan sourvenir London memang advicesable beli kat sini compared to Oxford Street. Setakat firdge magnet dengan keychain tu dalam 10 pound boleh dapat 12 keping. Kena pandai tawar la 🙂

Stamford Bridge old days

Ok satu lagi sempat singgah di satu shopping mall Whiteley kat sini ala2 City Square la kat JB dan singgah satu kedai ala2 Watson. Kat sini perfume memang heaven. Memang murah dari Malaysia. Kalau 20 pound tu boleh dapat EDT 100ml brand CK, Boss, 212 dan paling mahal pun 25 pound. 100ml beb kalau kat Malaysia dah RM180.

Lepas settle kitorang lepak jap minum kopi kat Starbucks. Orang London memang suka lepak coffe house (kalau kita lepak mapley) dan minum kopi without sugar. Pahit tu kopi tu but they used to it. Lepas lepak kitorang pun terus balik dalam kul 9.00 malam. Kepenatan mengangkut barang sampai rumah tengok highlights EPL pastu terus tido.

Esok banyak lagi program nak disusun. Till the next entry. Cheers 🙂

P/S : Sorry takde gambar di Bayswater sebab bateri abis. Untuk lebih banyak gambar di Stamford Bridge, silalah ke FB saya.

Advertisements

Hi all,

Masa aku tulis entry ni, aku terbangun lagi awal2 pagi. Dah dua hari tidur kat sini asik terjaga awal pagi. Ini semua sebab jetlag belum abis lagi. So disebabkan malam tadi kepenatan dan aku pulak terjaga pagi ni so aku tulis entry ni seawal jam 5.00 pagi untuk story apa yang berlaku semalam.

Bersedia menggegar London

Ok seawal jam 0800hrs kami da gerak keluar. Sarapan yang disediakan Wisma Indonesia (WI) sangat sempoi. Packed dalam bekas plastik je. By the way tempat menginap kitaorg bukanlah macam hotel tapi macam homestay, sebelah menyebelah semua org duduk. Tapi tempat ni memang sunyi. Jam 2000hrs je da senyap macam dah pukul 2.00 pagi. Takde pagar dan kereta mewah semua parking depan rumah je tanpa takut.

Ok program hari ni kita akan lawat dua uni yang tersohor di kota London iaitu Kings College London dan University College London. Kedua-duanya terletak di tengah2 bandar. Bayangkan di tgh kesesakan kota London yang padat ada uni terletak kat situ, bukan satu atau dua tapi banyak.

Kings College London Library punya tempat menerima pelawat. Takde presentation takde makan-makan

Ok sebelum tu nak kasi tau, lawatan ini bukan nak lawat satu uni tapi melawat library sahaja. Sebab pergi dengan geng2 library so kenalah follow diorng. Kings College London (KCL) wujud lebih 100 tahun dulu. Bangunan amat unik dengan keseniannya. Tak boleh renovate biarpun makin ramai student datang. Library staf ada kurang dari 50 orang sahaja untuk serve lebih 20,000 student. Sama macam PSZ tapi PSZ ada hampir 200 staf untuk serve population yang sama. Nampak tak perbezaan di situ? Mereka tak kisah pasal collection banyak tapi cukup untuk simpan rare collection dan buku yang digunakan oleh pelajar. Suasana dalam library sentiasa ramai tak macam di Malaysia, boleh bilang dengan jari. Kalau musim exam sampai ada yang duduk atas lantai. KCL library juga ada spot untuk tujuan perfileman. Stesen TV BBC kerap datang ke KCL untuk dapatkan shooting location dan KCL dibayar untuk itu.

KCL Assembly Point

Cover Album ‘The Beatles’ alaf baru 🙂

Ok move on to Uni College of London (UCL) pun besar jugak dan dalam bandar. Bila masuk sini tgk ramainya student mudar mandir terasa ingin satu hari nanti menjadi salah seorang daripada mereka. Seperti biasa library sangat padat. Cuma bezanya di sini library fakulti social science senyap je tapi bila pergi library engineering dalam library macam leisure are. Banyak group discussion dan tempat lepak, lebih kurang PSZ tapi amat padat. Di UCL juga ada muzium batu2 artifak Mesir. Sangat banyak batu ala2 batu bersurat Terengganu berusia ratusan tahun. UCL juga mempunyai bangunan unik, lama dan terpelihara dengan kesenian walaupun menuju zaman moden. Dan dalam kedua2 lawatan ini, pihak penganjur tidak menyediakan air pun, berbeza dengan kita siap sediakan nasik bagai. Tapi layan dan hospitaliti amat baik sekali.

Masjid ni separuh masjid UTM

Selepas tamat sesi lawatan kami bergerak ke London Central Mosque untuk solat dan makan tengahari. Waktu tu dah pukul 1600hrs. Bawah masjid tu ada restoren Islam menyediakan nasi beriani dan makanan halal. Kitorg pun bedal makan kat situ sampai tak abis. Harga jangan tanya sebab kalau aku kasi tau korg convert duit RM makan tak makanla korang nanti 🙂

London Sightseeing

Selesai makan dan solat kita berjalan kaki ke stesen tube untuk berjalan2 di sekitar London. Di London berjalan kaki dan berbasikal adalah sangat biasa. Dengan berjalan dan berbasikal orang2 London dilihat lebih sihat dan bertenaga tanpa penyakit walaupun mencecah usia 70 tahun. Bukan sahaja di taman2 malah tgh2 bandar pun ada orang joging dan cycling. Can we do that in Malaysia?

Sherlock Homes…sape dia ni?

Ok stesen Baker’s Street ini terletaknya patung Sherlock Homes. Kalau sampai sini dah dekat dekat Maderm Tusuadde (betul ke aku eja nih…malas nak bukak buku London) muzium lilin yang termasyur di dunia. Ada dua je satu kat London satu lagi kat Hong Kong. Tapi aku tak masuk sebab dah lewat, dan kalau teringin nanti aku pergi jugak. Dan di sini juga terdapat perkhidmatan bas untuk tour London, namanya London Sightseeing, pun tak naik, riki dulu.

Lebih kurang Bintang Walk, KL dan Orchard Road, Singapore

Disebabkan da nak petang so arini kita pusing2 je tgk bandar. Sempat jugak sambar beberapa sourvenir di sekitar London. Harga barang sourvenir boleh compare dalam internet dan lebih kurang sama. Tapi sebelum datang better browse dulu kat internet apa yang nak dibeli. One more thing about London dan bandarnya, sangat ramai orang. Walaupun time kerja, shopping mall penuh, kedai2 pun penuh. Orang London dan pelancong memang suka shopping, that’s why we call London ‘shopping heaven’.

Shopping sudey!

Aku pun tak ketinggalan nak rasa, so kitorng pun singgah di Primark. Store tepi Oxford St ada dua tingkat tapi ramainya manusia sampai nak pegi fitting room pun beratur dekat 300 meter. Barang memang murah (sebab kalau compare pun still murah) sekitar 10 pound ke bawah. Tu jela yang mampu beli pun. Tapi semata2 nak dapatkan paperbag Primark tu dan nak rasa shopping di London, aku pejam mata aje. Da sampai takkan nak berkira tak?

Tube sekitar jam 8.00 malam. Masih penuh orang!

Selesai Primark, masing2 dah kepenatan so kitorg decide nak balik dulu. Tapi ada jugak yg berkata nak repeat balik kat Primark 🙂 xpe banyak masa lagi kawan2. So kita naik tube balik ke Colindale dalam pukul 2000hrs. Oh sebelum aku lupa, untuk transportation sepanjang 7 hari ni tak perlu risau sebab da beli osyter card untuk 7 days travelling for zone 1-4. Kalau sesiapa nak ke London beli osyter card ni memang berbaloi. Boleh guna tube dan bas seberapa banyak yang ko suka asalkan jangan lebih zon yg ditetapkan. So far zone 1-4 tu memang centre of London. Harga sekitar 40 pound. Ada osyter card dengan tube map korang akan survive kat London!

Ok, until the next entry. Take care 🙂

Road to London

Posted: 28/10/2011 in Bacaan Ringan

Salam semua,

Good day to all of you. Beginning from today until 8 days, I will try to share with you my trip to London. Thanks to UTM and PSZ for giving me the chance to fulfill my dream to be in London today. Not forgetting the group members, 12 of them (instead of 13 – sadly Kak Ina can’t join us because of her unhealthy condition).

Our GOP Group – Thanks to our Chief Librarian who ‘flag off’ us to London

To start of, the Global Outreach Program (GOP) was initiated by our Vice Chancellor, with objectives to bring UTM staff the global outlook of the world and to see how good universities operates their organisation. Beside that, we also can look at the culture of one country.

Ok, not in London yet but KLIA also has Harrods 🙂

Ok, we actually depart from KLIA at 1005 hrs. A long journey about 12 hours flight, a boring and exhausted one. Tido, bangun, jalan, makan, makan game, tengok movie, berbual pun tak sampai-sampai lagi. Akhirnya kita sampai jam 1630 waktu London di Heathrow International Airport. Airportnya boleh tahan tapi rasa aku KLIA lagi impressed.

First meal on board, fish with potatoes

Second meal, beefstick also with potatoes

Thanks to Syukri, rakan kita dari Brunei yang jadi penunjuk jalan pada kita semua. Tepat di depan arrival hall Syuk da terpacak. Dan dalam sibuk-sibuk bergambar, Kak Siti boleh tertinggal beg pulak kat tempat mula-mula berkumpul. Merah padam muka! Moral of the story jangan asyik sangat ambik gambar sampai tertinggal beg.

Safely arrived with the cold outfit attire. Sejuk sey!

So after that me moved on to Colindale, tempat penginapan dengan menaiki Tube, sebuah tren pengangkutan awam yang terbesar di London. Sampaikan org London sendiri tak hafal laluan dia. Kena tgk map dan tahu mana nak tukar station. Tak percaya tengok map di bawah. Tren dia pun lebih kurang LRT kat Malaysia tapi lebih panjang. Dari segi keluasan, setakat ni MRT Singapore paling luas aku pernah naik. But tube punye banyak sampai setiap 2 minit datang. Dan diberitakan underground dia kira2 800-1000 meter di bawah tanah. Sampai ada 5 tingkat bawah tanah untuk tukar tren.

Tube Station : King’s Cross St Pancras

Nak dijadikan cerita, kita patut turun di Leicester Square untuk tukar tren ke Northern Line, tapi aku punyalah siap2 da turun, tiba2 diorng boleh tak turun. Last2 aku sorang yang tinggal. Mula2 tu panik kejap tapi memandangkan hospitaliti org London aku tak jadi panik. Aku tunggu Syuk dengan harapan dia akan patah balik untuk ambik aku tapi tak sampai2. Aku kena decide, nak gerak ke nak tunggu. Tgh tunggu2 ada sorg awek ni tgh layan hp, aku pun berbual dengan harapan nak pinjam telefon, nak telefon syuk. Dia pun bagi tapi line tak berapa nak ada dan aku pulak tak tau no tel Syuk ni berapa. Tapi nasib baik tgh aku nak gerak Syuk pun tiba2 muncul. So kitorng berarak ke King’s Cross St Pancreas untuk naik tren kat sana ke Colindale.

The man on the right is 76 years old, and still fit to work! And his travelling by tube as well

Dalam tren sempat berbual dengan satu org tua. Dah duduk London dekat 30 tahun lebih. Umur pun dah 76 tapi masih tegap dan masih bekerja. Naik tren lagi, bayangkan kita kat Malaysia? One more thing orang London sangat peramah dan hospitaliti mereka sgt baik. Mereka juga jalan laju, untuk kejar tren dan masa. Dan mereka sangat tinggi dan gemar pakai suit hitam. Blouse ke, kot ke, office attire semua hitam.

Tiba di Colindale masing-masing dah kepenatan so minum supper jap then tido. Jauh jugak berjalan dari tube station ke lokasi penginapan. Dalam 15 minit la meredah hujan gerimis dengan suhu dalam 9 darjah celcius. Waktu sekarang ni 2230hrs di London. Maknanya dah lebih 20 jam tak tido. So hopefully tak jetlag la dalam tido malam ni.

Ok that’s the end for day one. Keep in browsing as I will continue the second day tomorrow. Take care 🙂

Last weekend, these four names was hugely been spot light by the media. It’s not a happy one but its end tragically.

Marco Simoncelli was not a big name after he met with a crash which took his life. He died after crashed with Colin Edwards and his counterpart Valentino Rossi. It is a huge loss as Marco is defined as ‘The Future Rossi’. Using number 58, Marco started well ahead of Edwards and Rossi but in second lap he lost control of his bike and slightly down. It would be ok if it is 10 or 15 lap where there is no bike nearby but unfortunately Edwards and Rossi was behind him. Marco’s helmet was away from his head and his body was lying down on the track while Edwards stood up do know what to do. Rossi who do not turn back resume his race and after few seconds, the red flag was raise to end this race.

It’s a shame to see bottles were thrown onto the track, protesting that the supporters have paid for their ticket and yet the race has been called off for such incident. For me, it is unexpected. Nobody wanted to be see fatal crashed during the race. Please please please, show yourself a true Malaysian with humanity. Marco’s family, teammates and whole Italy lost him just a split second. Please treat his late body and his family a respect.

Today, late Marco will be fly to his hometown from KL. After a post mortem held in PPUM, doctor said that late Marco had a heavy injury to his head and chest. You can watch it on the video attached.

Someone said that someone maybe died on what he or she obsessed on, maybe tru maybe not. For Marco, rest in peace man

P.Maniam, the man who save Selangor from early exit of Malaysia Cup after took the hot Selangor coach seat from K.Devan. Maniam bring Selangor to quarter final after two ‘must win’ match and he managed to gunned down Police 4-1 and Kuala Lumpur 2-1. At the quarter final Selangor beat Perak on two ties, 3-1 in Shah Alam and 1-0 in Ipoh to meet Terengganu in the semis. But it’s long way to go before Maniam can have the icing on Selangor’s cake. Terengganu is much more better team and what else can Maniam do yet without his versatile captain, Amri Yahyah.

Maniam was not the person to blame nor the players. They played all out but Terengganu was better in all department. If Maniam stays, he need to improve a lot on striking department. With Safiq Rahim mostly wanted to join an Indo club, Maniam need to search for new talent to outcome the lack in attacking. The new rule for import players may be a good solution, but it is hard as well to find a quality one. Good luck Maniam!

Another great icon for football and it is Sir Alex Ferguson. Being with Manchester United for more than 20 years, winnign every title and still its him managing MU from years to years. But last night, he suffered a huge home defeat after 37 games at Old Trafford and it is embarrassing one against their noisy neighbour, Manchester City.

No lack at the line up, but until Johnny Evans marching orders, it’s look like the defence is fragile, with Ferdinand looking too old to find his pace and speed with a nippy Silva, Aguero and Balotelli. The subs made also too late. Taking too much time to brought in Jones to tight up the defence.

Red face SAF said so, but in football and 20 years, you might feel the ups and lows. And this time SAF feel the lows eventhough they beat Arsenal 8-2 earlier this season. Nevetheless, the season is still early and no one match will decide the trophy goes to.

Dato, Lee Chong Wei. No need to introduce. Being very regular in the final for each competition he’s in. Being haunted by Lin Dan and now the new rival Chen Long also from China. Previous defeat in Japan Open Final to Chen Long resume on last night Denmark Open Final, two defeat in a row. Now, LCW is facing either Lin Dan or Chen Long his new threat for the first Olympic gold medal, next year in London.

BAM should not stay calm and hoping that LCW will bring Malaysia to the top. A successor needs to be train to be the next LCW. We extremely don’t want to see the dejected faces of LCW after the loss but how long? It will be a called off for LCW soon but now we still can’t find the best replacement.

For LCW, stay focus about your target. Forget the development, the successor, the critism, focus and bring the first ever gold medal and you’ll retire handsomely J. But for now, my condolence for you.