Archive for January, 2017

Car Free Day

Posted: 17/01/2017 in Bacaan Ringan

Pernah dengar istilah Car Free Day atau CFD ni. Jangan memandai nak translate jadi Hari Kereta Percuma pulak? Mati kutu owner Honda camni kalau semua beratur nak claim HRV sorang sebijik. CFD ni hari tanpa kereta di mana sesuatu tempat digazetkan sebagai kawasan larangan memandu kenderaan bagi membantu memelihara alam dengan mengurangkan pelepasan asap kenderaan. Abang tak tahu la dari sudut sains, kimia mahupun kesetaraan biokimia yang diselangselikan dengan pengaliran udara yang akan menyebabkan pencemaran. Cuma yang abang tahu, kurang asap maka kurang pencemaran. Dan asap kalau nak kurang dua jek cara, satu kurangkan asap kenderaan dan kedua kurangkan isap rokok.

Ok abang sebenarnya da lalui CFD ni masa kat KL dulu. Kat JB ni pun setiap bulan ada CFD. Tak lama pun dalam dua tiga jam je dan sepanjang CFD tu kita boleh buat aktiviti macam jogging, cycling dekat area yang digazetkan CFD. Sebab takde kenderaan kan so bersuka rialah kita bergelimpangan di jalan-jalan besar tu. Bagi abang oklah walaupun usaha kecik at least ada effort untuk menyelamatkan bumi. Cuma abang risau sikit dengan aksi tipikal orang-orang kita bila CFD ni diimplementkan di tempat kerja. One whole day tak boleh drive ke tempat kerja yang telah digezetkan. Akibatnya kena parking jauh dan jalan kaki. Jauh nak jalan, susah nak makan, logistik susah, stamina takde bla bla bla…macam-macam alasan bila something new try to be implement.

Ingat lagi tak bila kempen tiada beg plastik setiap hari Sabtu? Bukan pasal hari Sabtu yang nak ditekankan, tapi penggunaan beg plastik tu sendiri. Kalau dah didik diri bawa beg kemana-mana tak jadi hal kalau setiap hari pun tanpa beg plastik. Sama juga macam kempen asingkan sampah. Kalau semuanya bermula dengan positif untuk bantu bumi, tak jadi alasan untuk kita tak buat kan?

Nasihat abang satu je, terima dengan hati terbuka dan lakukan untuk bumi. Tak jatuh standard kalau kita jalan kaki atau makan di cafe student.

“Orang Jepun jadi Jepun bukan lahir terus jadi Jepun – DMR”

Advertisements

Haha Selamat Tahun Baru 2017. Semoga tahun ini lebih baik dari yang sebelumnya. Ayat yang selalu abang dengar saban tahun dah taktau nak classfiy sebagai klise ke atau sekadar nak memanjangkan ucapan. Setakat Selamat Tahun Baru je tak gerek la kan. Add on la sikit baru nampak macam beria sambut tahun baru.

Ape sey kalau tiap-tiap tahun cakap camtu tapi implementation zero. At least kita tunjuk effort kalau tak dapat tu lain cerita. orang kata baik menyesal cuba kemudian tak dapat daripada kau menyesal tak cuba langsung. Umpama kau pergi ke sebuah Theme Park dan tengok orang ramai-ramai buat bungee jumping tapi kau teringin tapi takut. Macam 10 orang terjun semua mati kau punya takut. Last2 balik kau menyesal tak buat dan terkenang2 sampai kau balik Malaysia. Eh nape sampai balik Malaysia? Kat Malaysia takde bungy jumping ke? Ni semua sebab abang tengok orang bungy jumping aritu kat Venezuela.

So berbalik kepada cerita asal, setlah azam korang berpandanan dengan kemampuan. Tapi, ni abang stresskan tapi tu ye, jangan lah asyik cakap, tahun 2017 aku nak kurus, aku nak graduate, aku nak ada 10,000 kat ASB. Lagi klise beb. Meh abang bagi contoh sikit. Kalau nak kurus timbang sekarang berat ko berapa dan target turun 10 kg menjelang Disember 2017, kalau nak graduate on time make sure plan study dan jangan tuang kelas dan kalau nak ada 10,000 dalam ASB start potong gaji RM950.00 sebulan bulan ni. Make sure semua put it on paper yang kau sorang je tau (kalau nak menipu pun kau sorang je yang nampak hehe). Percayalah bila kau put it on paper dan kau buat review setiap hujung bulan apa yang dah kau lalui pasti kau merasa tahun 2018 kau akan tulis status FB yang lebih bermakna dari ‘Semoga tahun ini lebih baik dari yang sebelumnya’.

Jadi belum terlambat nak mulakan 2017 ni. Belum terlambat selagi kau masih bernyawa dan taknak hidup kau nampak sia-sia. Dia macam sebuah organisasi la. Kalau takde KPI mana datang appraisal, pastu korang pun takdelah dapat bonus kan. Ada tak company besar bagi wish new year ‘We will make sure 2017 is better than before?’ Kelakar kan?

Selamat Tahun Baru 2017 buat semua. Semoga tahun 2017 ini lebih baik dari tahun sebelumnya (abang pinjam jugak at last ayat ni walaupun abang hahaha).

Football players aim to score goals because there’s a goalpost to be the targeted. Without the post, Messi and Ronaldo become nothing…-DMR-