Permulaan Suram

Posted: 31/07/2017 in Sukan

UTM bermula suram pada Sukan Staf Universiti Awam Malaysia ke-42 (SUKUM 2017) yang berlangsung di Padang A, Kampus Sultan Abdul Jalil di UPSI pada 29 Julai 2017. UTM turun pada perlawanan pertama menentang pasukan pilihan USM tewas 1-2 pada perlawanan tersebut. Dengan peraturan pertandingan mewajibkan tiga pemain veteran berada di dalam padang, UTM nampak sedikit tenggelam dengan formasi 4-1-4-1 tambahan pula mereka kehilangan pemain tengah berkaliber, Zaini Kamar yang tidak dapat bersama pasukan.

UTM bermula baik mengimbangi perlawanan dengan serangan melalui sayap namun seringkali terbatas dengan umpan-umpan pendek pemain USM yang nyata menjadi. Lebih enam peluang dihadapan gol gagal dimanfaatkan oleh pemain USM. Namun bertahan sehingga malam pun nyata akan dibolosi juga akhirnya. Seminit sebelum separuh masa satu cut in yang cantik oleh penyerang USM sebelum membuat placing di top corner penjuru gawang UTM menghadiahkan pendahuluan 1-0 kepada USM.

Separuh masa kedua, UTM melancarkan attacking mode untuk mencari gol penyamaan. Hasilnya lima minit bersambung, Faridzuan dilututi dalam kotak penalti dan sepakan penalti dianugerahkan. Wan Norzaidi tenang menghantar penjaga gol ke arah yang salah untuk mengimbangi kedudukan 1-1. Perlawanan terus seimbang dengan kedua-dua pasukan menlancarkan serangan bertali arus. Pada minit ke 70, satu lambungan baik melalui sepakan sudut ditanduk kemas tanpa dicabar oleh penyerang yang sama yang menjaringkan gol pertama untuk membiarkan penjaga gol UTM, Mohd Afiq menggapai tanpa mencapai bola tersebut. 2-1 untuk USM dan keputusan tersebut kekal hingga wisel penamat.

Pengurus UTM, Nordin Rahim ketika diminta mengulas menyatakan keyakinan pasukan UTM akan bangkit pada perlawanan kedua.

“Kita bermain baik namun tewas kepas pasukan yang lebih baik. Saya yakin pasukan akan bangkit dan memperbaiki kelemahan yang ada pada hari ini”, ulasnya.

UTM akan berehat pada 30 Julai dan akan menyambung perlawanan kedua pada 31 Julai di padang yang sama jam 8.00 pagi menentang UM.

Kesebelasan Utama UTM

Depan (dari kiri) : Adam, Dzulhelmi, Faridzuan, Faris, Faezel

Belakang (dari kiri) : Afiq (PG), Wan Norzaidi, Ghazali, Wan Yusryzal, Nazwar, Thaqif

 

“Bermain dengan kaki, bermain dengan otak, bermain dengan hati” – BEPE20

Advertisements

Kias Ramadan : Part 2

Posted: 11/06/2017 in Bacaan Ringan

Aku termenung ke luar jendela sedang menanti dengan penuh debaran. Dapat atau tidak tiket itu. Ye, aku tunggu tiket. Tiket perlawanan Bolasepak Piala Dunia Wanita 2039 yang sedang berlangsung di Kuala Lumpur. Ye, team bolasepak wanita Malaysia telah masuk World Cup buat pertama kali dalam sejarah bolasepak Malaysia. Masakan tidak semua rakyat Malaysia merasa kagun dan ingin merasai adrenalin berada di Stadium Nasional Bukit Jalil. Ok Malaysia layak bukan sebagai tuan rumah tapi memang layak secara merit apabila menduduki tempat ketiga di belakang Jepun dan Korea di kelayakan zon Asia.

Best tak tengok bola di stadium? Ntah aku pun baru first time ni. Selalu lebih suka lepak tengok bola di rumah saja. Boleh baring gelunjur kaki, makan Pringles dgn kacang sambil buat smootie pisang letak blueberries. Tak perlu nak beratur panjang beli tiket atau berebut nak redeem tiket online serta berpanasan di stadium. Kalau game boring aku pulak yang tertidur di depan tv dan selalunya memang begitu. Kalau kat stadium nak tidur celah mana kan? Tapi kenapa hari ni aku di sini? Termanggu menunggu tiket sedangkan selama ni di peringkat kelayakan tak pernah pun aku jejakkan kaki ke stadium ni.

Khairani Famizah penjaga gol putih melepak, pertahanan kental Aida Zafirah dan Fadhilah Shais, Syafiqah Rahimah pemain midfield yang versetail, sayap kanan kiri yang laju macam cahaya, Badariah Baharum dan pemain India Kunnayan Supramaniam dan penyerang sensasi Safeezah Salihudin adalah pemain yang sering keluar di kaca tv dan tak pernah aku bermimpi melihat pemain ini di depan mata. Hari ini, kalau ada rezeki aku akan tengok dengan mata kepala sendiri.

Alhamdulillah, tiket yang dikirim sudah berada di tangan. Perlahan-lahan berjalan masuk melalui gate yang ditetapkan dengan body check yang terpaksa dilalu atas tujuan keselamatan. Semua yang hadir hari ini berseragam kuning berjalur hitam, seragam wajib buat Harimau Malaya baik team lelaki mahupun wanita. Hanya abang Polis sahaja berpakaian polis. Makcik jual burger, adik jual kuaci semua berbaju kuning hitam dengan cetakan nama pemain kegemaran berserta nombor di belakang. Aku mengambil tempat duduk di belakang gol kerana itu sahaja yang masih kosong. Perlawanan akan bermula 30 minit lagi. Pukul berapa agaknya mereka ini datang untuk merebut seat tengah yang paling happening tu? Perlawanan dengan Germany haruslah epik kerana Germany pernah menjadi juara Piala Dunia sebanyak dua kali pada 2003 dan 2007. Germany pula menduduki top 10 ranking dalam bolasepak wanita dunia. Namun, masih ada harapan sebab kita bermain di laman sendiri.

Sorakan mula bergema walaupun permainan belum bermula. Aku terkial-kial sebab tak tau lagu apa yang nak disorakkan. Maklumlah kali pertama. Tapi selepas dua tiga kali mendengar aku dapat tangkap beberapa bait sorakan dan seterusnya aku ikut bernyanyi sekali. Sungguh, satu perasaan dan adrenalin yang lain daripada aku tengok kat depan tv. Ini lebih mengujakan dan lebih bersemangat. 30 minit tadi rasa berlalu dengan cepat. Aku mula rasa seronok dan teruja untuk ke peringkat seterusnya hingga tak sedar keringat mula membasahi jersi hitam kuningku ini.

Perlawanan bermula. Kelihatan ketua carteo (baru aku tau terma ni lepas tanya adik kat sebelahku ini. Carteo bertindak sebagai ketua sorak) dengan listing lagunya bagi menaikkan semangat wirawati Harimau Malaya. Lagi kuat Carteo sorak lagi ramai yang akan ikut. Germany memulakan asakan. Bargona Prinz adik kepada Birgit Prinz mengetuai serangan namun mudah dipatahkan oleh Aida dan Fadhilah. Terus melalui satu serang balas, Syafiqah selaku kapten melarikan bola dari tengah padang sebelum membuat satu diagnal pass kepada Badariah. Badariah menggunakan kelajuan cahaya menggelecek dua pertahanan sebelum membuat satu hantaran lintang ke tengah. Pertahanan Germany, Mita Hummels dilihat mudah mengeluarkan bola namun cabaran dari Kunnayan menyebabkan clearance hanya sejengkal di depan mata Safeezah. Penyerang nombor 10 ini seakan menghidu peluang dan melepaskan rembatan dan golllllllllllll……disertai dengan sorakan puluhan ribu penyokong. Baru aku tau yang aku jerit sorang-sorang depan tv kat rumah tu hanya aku sahaja. Tapi di sini, fuhhhhhh seram sejuk berdiri bulu roma bila jerit gol ramai-ramai.

Malam itu aku Malaysia mencatat sejarah menang 1-0 ke atas Germany. Masing-masing pulang kegembiraan. Kami bernyanyi-nyanyian sepanjang jalan menuju kereta. Aku hanya naik basikal sebab rumah aku hanya 5 km dari stadium. Tu pun malas nak pergi kan. Usai bersihkan diri aku berehat depan tv. Melihat semula aksi yang kulihat secara live tadi dengan temuramah bintang terkenal Safeezah Salihudin. Mamai dek kepenatan muka Safeezah jadi bayang empat.

Aku tertidur.

Aku terbangun.

Rupanya telah sampai tengahari aku melelapkan mata. Kedengaran ibu membebel di luar rumah, senario biasa setiap petang. Ye dah petang bukan tengahari lagi. Lebih 12 jam la aku tidur dari malam tadi. Lantas aku melompat mencapai kain sal terus membersihkan diri. Teringat pesan ibu minggu lepas untuk belikan barang-barang dapur kerana minggu depan dah nak puasa. Aku cuba recall seperti merecall gol Safeezah malam tadi. Nyata, jelas ada barang yang masih aku hutang. Konon nak recovery, aku pun keluar bilik dengan tenang mencapai kunci motor untuk ke kedai Aceh. Belum sempat keluar, ibu menyapa mengatakan barang yang dikehendaki semua telah lengkap hasil upahan budak main ting-ting kat depan rumah dengan upah sebatang aiskrim.

Maghrib menjelang, ibu bersiap dengan telekung baharu, perisai untuk ke masjid malam ini. Aku seperti tahun sudah, sempoi sahaja berseluar khakis bertshirt lengan panjang. Baju melayu buat dipakai semasa raya entah duduk di lipatan paling bawah agaknya. Butang baju apatah lagi kan. Ibu menggeleng kepala tanda kurang setuju tapi aku terus menghidupkan enjin motor menuju masjid. Dalam perjalanan ibu sempat berpesan, itupun selepas aku menunggang sekitar 30km/j. Berikut pesan ibu :

  1. Esok dah mula puasa. Puasa ni macam World Cup juga. Sebulan orang beri perhatian, berjaga malam, bergegas ke stadium, berjemaah dan menikmati keindahan dari peringkat kumpulan hingga ke peringkat akhir;
  2. Berterawih di masjid itu ibarat pergi tengok bola kat stadium. Kalau kau solat sorang2 kat rumah kau tak rasa manisnya mendengar suara imam membaca Al-Quran dan semangat makmum2 lain untuk bertahan bersama-sama hingga ke rakaat terakhir. Mengaminkan Al-Fatihah itu kalau kau buat macam jerit gol kan ke lagi baik. Lainlah kau tu perempuan, banyak kerja rumah bagai;
  3. Pakai yang elok2 dan bersesuaian ke Masjid. Serupa macam kau pergi tengok bola pakai jersi Malaysia. 90% orang akan datang tgk bola pakai jersi Malaysia kecuali dia datang dari ofis sebelah stadium dan tak sempat balik rumah. Kalau kau main seluar khakis dgn t-shirt je pergi masjid esok ibu suruh kau pergi tengok bola pakai baju melayu dgn kain pelikat pulak. Nak? Tak salah tapi tak kena pada keadaan. Pergi masjid eloklah berbaju melayu, berpelikat, berjubah, berqurta dan bersongkok. Buat macam kita pergi tengok bola jugak;
  4. Senyum kan kalau keluar stadium di saat pasukan menang? Begitu juga manisnya selepas rakaat terakhir sewaktu kita memberi salam solat terawih. Saat keluar masjid itu kita rasa puas dapat beribadat untuk hari tersebut. Lebih manis dari melihat pasukan menang kerana ia dilakukan untuk diri kita sendiri buat bekalan satu masa nanti;
  5. Mulai esok tentukan di mana posisi kau dalam berpuasa. Kalau dalam bolasepak, penjaga gol dan pertahanan itu penting, sama juga dalam puasa. Jadilah penjaga gol dan back four yang kental dalam fasa pertama dan cuba upgrade jadi Ronaldo di posisi serangan. Baru complete Ramadan kita.

Tepat pesanan kelima ibu, motor aku terhenti di masjid. Ibu turun dengan senyuman, aku balas nak kata kelat, sinis atau malu. Usai ibu masuk ke ruang jemaah wanita, aku berdesup patah balik rumah. Cepat-cepat selongkar baju melayu dengan kain pelikat serta memakai wangi-wangian. Kopiah hitam tinggalan arwah ayah sempat ku gapai. Kini lebih bersedia menuju terawih pertama Ramadan. Lebih bersedia menuju Ramadan. Lebih teruja untuk memastikan aku sampai ke peringkat akhir dan terus menjulang Piala Ramadan.

Motor ku pulas deras.

“Rugilah orang yang masih menangisi masa yang telah lalu tanpa berusaha mengejar masa hadapannya…10 malam terakhir” – DMR

_________________________________________________________________________________________

 

Kias Ramadan : Part 1

Posted: 01/06/2017 in Bacaan Ringan

Ramadan Run 2017 / 1438H

Acara yang dinantikan setiap tahun. Lebih menarik daripada Iskandar Puteri Night Marathon ataupun Penang Bridge International Marathon dan mana-mana acara larian di serata Malaysia di mana Ramadan Run akan dilangsungkan selama 30 hari berturut-turut di sebelah malam. Cuma kita tak perlu lari. Fokus, bangun duduk, bangun duduk plus baca2 sikit. Yang penting fokus.

Objektif : Untuk menjadikan kita insan yang bertaqwa seperti yang disebut dalam Surah Al-Baqarah ayat 183 (sila carik sendiri)

Kumpulan Sasaran : Islam, Baligh, Berakal, Bersuci

Kategori : 8 sehingga 20 rakaat

Lokasi : Semua masjid-masjid dan surau-surau di Taman Perumahan hatta di Pusat Membeli Belah sekalipun. Kalau malas sangat flag off kat rumah je.

Flag Off : 8.45 malam setelah tamat solat Isyak

Pengambilan Race Kit : (Itu beli bukan bagi) Di semua kedai menjual baju melayu, jubah dan qurta. Dinasihatkan kalau run biasa pakai t-shirt, Ramadan ni try pakai baju melayu, jubah dan qurta pulak. Tshirt tu simpan buat lari.

Medal Penamat, Sijil dan Anugerah : Akan dikurniakan selepas kau meninggal nanti. Yang buat banyak diberi banyak pahala dan syafaat yang tak buat langsung taktau lah nak bagi apa. Itupun kalau habis dan istiqomah la. Macam fun run tak abis pun kau dapat medal jugak kan.

Pendaftaran : Early bird dia masa masuk Rejab bila imam mula baca doa “Berkatilah kami di bulan Rejab dan Syaaban dan sampaikanlah kami ke bulan Ramadan”.

Yuran Penyertaan : Percuma. Cuma kau kena prepare.

Tarikh tutup : 25/26 Jun 2017 (mengikut anak bulan Syawal)

Waterstation : Jam 7.30 serta 10.30 bertempat di ruang makan masjid. Sila target masjid-masjid besar yang offer iftar dan moreh. Nak lagi best kalau masjid atau surau tu terletak di sebelah Bazar Ramadan. Untung-untung kau dapat ayam percik yang kau tengok tak pejam mata pada petang sebelum kau masuk masjid tadi.

Jadi, apa tunggu lagi? Ada 24 malam lagi nak kejar ni. Kalau 10km boleh lari, half marathon yang 21km celah gigi, full marathon 42km dengan cut off time 5 jam selamba kau gagahi, Ramadan Run hanya 20+3 rakaat umpama lari setempat dengan cut off time selama sejam sahaja untuk dipenuhi.

Jom solat terawih 🙂

‘Barangsiapa berpuasa bersungguh-sungguh di bulan Ramadan, nescaya dia akan masuk ke syurga menggunakan pintu Ar-Rayyan yakni pintu yang dikhaskan untuk orang yang berpuasa’ HR Bukhari.

“Lari 10km mengejar medal, mari kita terawih 20 rakaat bagi mengejar pahala Allah. Ia percuma, tanpa bayaran” – DMR

 

 

Biar TMJ Buat Kerja

Posted: 13/04/2017 in Sukan

Dua minggu ni penuh cerita pasal Presiden baru FAM DYAM TMJ yang telah mengambil alih tampuk pemerintahan FAM sejak 20 tahun yang lalu. Abang hanya perati dan sedikit sebanyak cuba hadam dengan pendapat pencinta bolasepak dan rakyat marhein. Benar, ada pujian ada kritikan. Tak semua yang kita buat di dunia ini diakui betul dan tak semua yang kita buat untuk pastikan orang suka kita. Apapun abang ucapkan tahniah kepada TMj kerana itu sememangnya jawatan yang diinginkan demi kerana kecintaan kepada sukan bolasepak. Teringat kata-kata Datuk Richard Scully ketika forum bolasepak FAM hujung tahun lalu di Kuala Lumpur. Kata beliau, “Football doesn’t need you. You need football. That’s why you are here”.

Ok berbalik kepada pemilihan TMJ, abang akui sama ada TMJ atau TS Annuar Musa yang pada satu ketika menjadi calon untuk bertanding, abang dah cukup suka. Pasal apa, pasal dulu kita pernah rebel siap ada hastag #PFSLJ (Presiden FAM Sila Letak Jawatan). Pasal apa? Pasal dah haus sangat FAM ni. Haus dengan pembangunan yang tak maju-maju selama memerintah lebih 20 tahun. Teringat kata-kata Datuk Peter Velappan ketika ditanya apakah harapan tentang pemerintahan FAM, beliau menjawab, :Berilah peluang kepada muka baru jikalau kita tak boleh deliver. Untuk muka baharu pula, beri mereka tiga tahun untuk buktikan sesuatu kerana kita sudah biasa tanpa apa-apa selama 20 tahun.”

TMJ berucap pada sidang pertama selepas Kongres FAM ke-53 dengan barisan kepimpinan baharu.

Kredit Gambar : Berita Harian

Jadi, pemilihan TMJ sebagai Presiden FAM sebenarnya telah menghidupkan kembali harapan selepas 20 tahun suram. Ye harapan dan setidak-tidaknya membawa sedikit perubahan selepas melihat TMJ membawa perubahan terhadap JDT. Perlu diingat JDT dahulunya juga suram selepas zaman Ervin Boban sekitar tahun 1991. Tanam dalam mindset apa yang kita minta dulu; perubahan pucuk pimpinan FAM. Melihat kepada pimpinan baharu ini, abang tak minta banyak untuk tiga tahun pertama ini. Berikut adalah harapan peribadi abang :

  1. Swastakan Liga Super Malaysia

Untuk melahirkan pasukan kebangsaan yang berjaya, pool pemain perlulah lahir dari penganjuran liga yang mantap. Abang teringin melihat pasukan bolasepak club based ataupun berasaskan kelab bukan lagi di bawah Persatuan Negeri seperti sekarang yang mengharapkan dana daripada kerajaan negeri. Liga Malaysia harus diswastakan dan bercirikan income based oriented di mana FA perlu berubah kepada kelab yang mempunyai pemilik, gelanggang atau stadium sendiri dan padang latihan sendiri. Kelab juga bertanggungjawab dalam menguruskan kewangan masing-masing dari segi penjualan tiket, hak penyiaran televisyen, penjualan pemain, kedai cenderamata dan lain-lain. Nak ikut contoh, tak perlu ke Bundesliga, La Liga atau BPL, cukup sekadar di negara jiran Thailand sebagai rujukan. Muangthong United, Buriram United dan BEC Tero Sassana antara kelab yang berjaya dan melahirkan pemain kebangsaan Thailand yang bertaraf dunia. Kalau tak takkan Siam boleh layak ke pusingan kedua Kelayakan Piala Dunia 2018.

2. Layak ke Piala AFF Suzuki 2018 dan 2020

Harus bagi TMJ untuk memastikan pasukan negara layak ke final bagi Piala AFF ini. Tidak dapat tidak Piala AFF adalah KPI utama setiap kali dipertandingkan. Sebelum bercerita mengenai Piala Asia atau Piala Dunia, AFF dianggap cabaran pertama TMJ untuk membuktikan memang benar bolasepak Malaysia akan dan telah berubah.

3. Membudayakan Bolasepak

Bolasepak harus dijadikan budaya di Malaysia. Dari peringkat akar umbi, peringkat sekolah sehingga ke peringkat nasional. Sehubungan itu, bolasepak harus menjadi agenda utama dibincangkan di peringkat Dewan Rakyat kalau mahu melihat Malaysia ke Piala Dunia. Transformasi Nasional 2050 (TN50) adalah salah satu wadah untuk KPI TMJ sebagai Presiden sekarang biarpun tidak ada jaminan TMJ akan kekal sehingga 2050. Silibus bolasepak harus ada dalam setiap subjek Pendidikan Jasmani di peringkat sekolah agar setiap murid didedahkan dengan asa bolasepak.

Kedudukan terkini Malaysia di ranking FIFA.

Kredit Gambar : Facebook FAM

4. Menduduki Ranking 150 (FIFA) dan 25 (AFC) Pada Akhir 2018

Ya, ranking memainkan peranan bagi menentukan prestasi semasa sesuatu pasukan. Ia juga dilihat sebagai satu penanda aras. Kita pernah berada di tangga 100 pasukan terbaik dunia sekitar tahun 90an tetapi merundum dan sehingga artikel Malaysia menduduki tangga ke-157 daripada 211 negara. Manakala di peringkat Asian Football Confederation (AFC), Malaysia menduduki tangga ke-29 daripada 46 negara. Sesuatu harus dilakukan bagi menaikkan ranking ini. Memenangi piala dan perlawanan persahabatan Kelas A akan membantu menaikkan ranking ini. Kenapa ranking penting? Kerana pasukan lawan kelas A hanya akan bermain dengan pasukan yang mempunyai ranking yang baik. Jadi, TMJ ada sekitar 18 bulan untuk memperbaiki ranking sekadar 150 (FIFA) dan 25 (AFC) yang dilihat realistik.

5. Meneruskan NFDP

National Football Development Plan (NFDP) atau Program Pembangunan Bolasepak yang diasaskan sekitar 2015 wajar diteruskan. Program yang diketuai oleh bekas jurulatih remaja Bayern Munich iaitu, Lim Teong Kim ini dilihat sebagai kilang pemain muda dan pelapis negara. Kementerian Pendidikan Malaysia dan Kementerian Belia dan Sukan harus memantau secara terperinci agar program NFDP ini selari dengan keperluan FAM untuk menyediakan pemain di bawah 16, 19 dan 21 tahun untuk beraksi dalam Sukan SEA seterusnya bersedia menggalas tugas sebagai pemain senior di peringkat antarabangsa sebaik sahaja melepasi usia 24 tahun.

Itulah sahaja lima harapan abang terhadap kepimpinan baharu FAM. Walaupun sehingga artikel ini siap ditulis ada cerita mengenai empat sahabat buat u-turn, Mario Gomez minta gaji tinggi untuk jawtaan jurulatih kebangsaan, Datuk Ong Kim Swee diturun pangkat, Frank Bernandt dipecat serta merta bagi memberi ruang kepada DOKS memimpin skuad Sukan SEA, Tan Cheng Hoe di dalam dilema selepas ditawar jawatan Penolong Jurulatih skuad kebangsaan, pengenalan sistem VAR tapi abang anggap itu hanya perasa kepada sejenis menu yang bakal dihidangkan. Yang penting abang makan sedap dan puas hati.

Buat TMJ dan kepimpinan FAM yang telah dilantik, selamat bekerja. Ingat janji bolasepak untuk rakyat.

Buat rakyat, berikan sedikit ruang dan peluang untuk mereka buktikan dan nantikan episod baru.

“Leadership is not a position or title, it is action and example. Follow the right one and left the bad one” – DMR

 

Run Run Runaway

Posted: 05/03/2017 in Sukan

Semalam abang sempat join satu running event, satu event yang menjadikan kegilaan dan sangat bermanfaat. Kenapa abang kata event ni sangat bermanfaat sebab pertama ia membudayakan gaya hidup sihat di kalangan semua peringkat umur dan yang kedua ia mengajar kita tentang hidup. Ok ini merupakan event running yang kedua untuk abang bagi tahun 2017 ni. Abang target untuk hit enam running event sepanjang 2017 ni. Selain ia menyihatkan, ia juga menyeronokkan bila tengok semua lapisan umur turut sama berlari. Tidak kiralah laju ke perlahan ke jalan ke speed ke tapi abang rasa semua yang join event larian macam ni should received a big applause to yourself la kan.

Untuk abang malam tadi abang masuk kategori 8km je. Abang saja nak test sejauh mana abang punya ketahanan diri dan Alhamdulillah abang berjaya menamatkan larian dengan catatan masa 57 minit. Ntah abang pun tak tau timing tu ok ke tak? Tapi target abang hanyalah untuk hit bawah sejam so lepas ni boleh target lagi untuk jarak yang sama di bawah 55 minit. Apa saja kau buat kalau takde target hanyalah sia-sia, jadi abang letak target bukan untuk menang just untuk puaskan diri sendiri. Route malam tadi agak mencabar sebab baru lepas hujan jadi jalan licin dan kena ada extra grip untuk kasut so secara sains sukannya agak penat sikit berbanding surface yang kering. Plus laluan di sekitar UTM ni berbukit so ada la satu dua uphill yang abang kena daki.

Ok kenapa abang mula minat running ni? Abang kan pemain bola. Yelah umur-umur macam abang ni da takde training yang betul-betul focus. Nak training bola pun time game jek. So untuk memastikan keadaan fitness terjaga di samping nak maintain healthy lifestyle, abang join jela running ni. Memula tu abang try lari sorang-sorang petang-petang tapi bila join running event ni macam best pulak. Bayangkan kau berlari di tengah jalan tanpa perlu tengok kerete dan kalau bernasib baik kau akan dieskort oleh marsyal event. Lepas tu kereta semua berhenti bagi kau orang laluan walaupun kau jalan kaki je sebenarnya. Best sebab dapat lari ramai-ramai, bila lari ramai-ramai ni akan ada group yang akan buatkan korang rasa nak bersaing dgn mereka atau seiring seolah-olah ada magnet untuk menarik kau berlari dan melupakan kepenatan. Kan abang dah bermadah. Tapi serius, bila kau rekod timing kau lari bersendirian dengan masuk event running mesti timing kau orang akan sedikit cepat. Ok selain tu, abang suka kumpul baju dengan medal running ni. Semua cantik-cantik dan berbaloi dengan harga yuran yg kau orang bayar. Satu lagi kau akan merasa menikmati alam dan kawasan sekeliling yang selama ni kau tengok dari tingkap kereta jek. Take time la sikit untuk menghargai alam sekeliling kau yang dah kau sembur dengan asap kereta tu kan.

Ok kenapa abang kaitkan event running ni dengan life? Sebab dalam event ni kau akan jumpa semua peringkat umur. Budak sekolah, remaja, remaja purba (macam abang), orang tua, parents yg tolak stroller dan macam-macam lagi. Apa ke gila diorang ni pergi lari malam-malam atau pepagi buta? Dekat situ kau boleh tengok walau sekaya dan sebanyak mana harta, yang paling bernilai ialah kesihatan. Ada je yang tak berlari langsung just jalan kaki je tapi dia enjoy walaupun dapat habiskan event dalam masa berjam-jam. Masa lari kau akan terfikir macamana orang yang paling depan tu lari camtu punya laju sedangkan dia sama ada dua kaki dan satu jantung sama dengan kita. Dan yang paling abang respect sekali takde sorang pun yang main cheat atau lalu shortcut ke sebab dah tau yang awal ke yang lambat ke tetap dapat medal yang sama. Mereka ikut semua route dengan tenang sampai ke garisan penamat. Takde pulak abang tengok ada yang cheat naik motor ke atau beratur dua kali amik medal ke, semuanya tersusun dan berakhir gembira. Kalaulah hidup kita ini teratur sepertimana yang dipraktikkan dalam event running tu kan cantik ye tak?

Ok abang lupa nak bagitau running apa yang abang join ni. Namanya Chadrity Run 2017, satu event yang dibuat untuk mengumpul dana bagi tujuan kebajikan kepada negara Republik Chad. Korang tau Republik Chech je kan sebab dia masuk World Cup? Nah korang google sendiri Republik Chad tu kat mana. Tapi abang respect kat student-student Fakulti ni yang berjaya buat event ni. Bukan kecik-kecik event dik, sorang RM35.00 kalau kali 1,400 (ikut turnout malam tu yg diceritakan) nak dekat 50,000 dik oiiiii. Lepas tu dengan sponsor yang datang lagi. Camane agaknya dia bahagikan masa pergi kelas dengan handle event camni. Agak-agak staf mampu tak nak buat sebab staf punya link lagi baik kot. Apapun abang doakan korang organize lagi event camni dan abang akan support korang.

Ok badan pun dan memboyak kan perut pun makin ke depan. So apalagi, amik kasut jom ikut abang running. Nah bukti kot-kot korang tak percaya abang ni borak je kan.

img_6960

“Bila berlari jangan tengok orang di depan tapi tengok berapa ramai kau dah tinggalkan di belakang, baru kau tak menyesal kenapa kau bermula” – DMR

Car Free Day

Posted: 17/01/2017 in Bacaan Ringan

Pernah dengar istilah Car Free Day atau CFD ni. Jangan memandai nak translate jadi Hari Kereta Percuma pulak? Mati kutu owner Honda camni kalau semua beratur nak claim HRV sorang sebijik. CFD ni hari tanpa kereta di mana sesuatu tempat digazetkan sebagai kawasan larangan memandu kenderaan bagi membantu memelihara alam dengan mengurangkan pelepasan asap kenderaan. Abang tak tahu la dari sudut sains, kimia mahupun kesetaraan biokimia yang diselangselikan dengan pengaliran udara yang akan menyebabkan pencemaran. Cuma yang abang tahu, kurang asap maka kurang pencemaran. Dan asap kalau nak kurang dua jek cara, satu kurangkan asap kenderaan dan kedua kurangkan isap rokok.

Ok abang sebenarnya da lalui CFD ni masa kat KL dulu. Kat JB ni pun setiap bulan ada CFD. Tak lama pun dalam dua tiga jam je dan sepanjang CFD tu kita boleh buat aktiviti macam jogging, cycling dekat area yang digazetkan CFD. Sebab takde kenderaan kan so bersuka rialah kita bergelimpangan di jalan-jalan besar tu. Bagi abang oklah walaupun usaha kecik at least ada effort untuk menyelamatkan bumi. Cuma abang risau sikit dengan aksi tipikal orang-orang kita bila CFD ni diimplementkan di tempat kerja. One whole day tak boleh drive ke tempat kerja yang telah digezetkan. Akibatnya kena parking jauh dan jalan kaki. Jauh nak jalan, susah nak makan, logistik susah, stamina takde bla bla bla…macam-macam alasan bila something new try to be implement.

Ingat lagi tak bila kempen tiada beg plastik setiap hari Sabtu? Bukan pasal hari Sabtu yang nak ditekankan, tapi penggunaan beg plastik tu sendiri. Kalau dah didik diri bawa beg kemana-mana tak jadi hal kalau setiap hari pun tanpa beg plastik. Sama juga macam kempen asingkan sampah. Kalau semuanya bermula dengan positif untuk bantu bumi, tak jadi alasan untuk kita tak buat kan?

Nasihat abang satu je, terima dengan hati terbuka dan lakukan untuk bumi. Tak jatuh standard kalau kita jalan kaki atau makan di cafe student.

“Orang Jepun jadi Jepun bukan lahir terus jadi Jepun – DMR”

Haha Selamat Tahun Baru 2017. Semoga tahun ini lebih baik dari yang sebelumnya. Ayat yang selalu abang dengar saban tahun dah taktau nak classfiy sebagai klise ke atau sekadar nak memanjangkan ucapan. Setakat Selamat Tahun Baru je tak gerek la kan. Add on la sikit baru nampak macam beria sambut tahun baru.

Ape sey kalau tiap-tiap tahun cakap camtu tapi implementation zero. At least kita tunjuk effort kalau tak dapat tu lain cerita. orang kata baik menyesal cuba kemudian tak dapat daripada kau menyesal tak cuba langsung. Umpama kau pergi ke sebuah Theme Park dan tengok orang ramai-ramai buat bungee jumping tapi kau teringin tapi takut. Macam 10 orang terjun semua mati kau punya takut. Last2 balik kau menyesal tak buat dan terkenang2 sampai kau balik Malaysia. Eh nape sampai balik Malaysia? Kat Malaysia takde bungy jumping ke? Ni semua sebab abang tengok orang bungy jumping aritu kat Venezuela.

So berbalik kepada cerita asal, setlah azam korang berpandanan dengan kemampuan. Tapi, ni abang stresskan tapi tu ye, jangan lah asyik cakap, tahun 2017 aku nak kurus, aku nak graduate, aku nak ada 10,000 kat ASB. Lagi klise beb. Meh abang bagi contoh sikit. Kalau nak kurus timbang sekarang berat ko berapa dan target turun 10 kg menjelang Disember 2017, kalau nak graduate on time make sure plan study dan jangan tuang kelas dan kalau nak ada 10,000 dalam ASB start potong gaji RM950.00 sebulan bulan ni. Make sure semua put it on paper yang kau sorang je tau (kalau nak menipu pun kau sorang je yang nampak hehe). Percayalah bila kau put it on paper dan kau buat review setiap hujung bulan apa yang dah kau lalui pasti kau merasa tahun 2018 kau akan tulis status FB yang lebih bermakna dari ‘Semoga tahun ini lebih baik dari yang sebelumnya’.

Jadi belum terlambat nak mulakan 2017 ni. Belum terlambat selagi kau masih bernyawa dan taknak hidup kau nampak sia-sia. Dia macam sebuah organisasi la. Kalau takde KPI mana datang appraisal, pastu korang pun takdelah dapat bonus kan. Ada tak company besar bagi wish new year ‘We will make sure 2017 is better than before?’ Kelakar kan?

Selamat Tahun Baru 2017 buat semua. Semoga tahun 2017 ini lebih baik dari tahun sebelumnya (abang pinjam jugak at last ayat ni walaupun abang hahaha).

Football players aim to score goals because there’s a goalpost to be the targeted. Without the post, Messi and Ronaldo become nothing…-DMR-